Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ombudsman onderzoekt medische zorg asielzoekers

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat onderzoek doen naar de medische zorg die (uitgeprocedeerde) asielzoekers krijgen. Brenninkmeijer heeft klachten gekregen van artsen die in 2012 asielzoekers hielpen in het tentenkamp in Ter Apel. De artsen zeggen dat ze daar een paar honderd vreemdelingen aantroffen met verschillende aandoeningen waarvoor ze nergens behandeling kregen. Dat is voor Brenninkmeijer aanleiding te onderzoeken hoe goed en toegankelijk de medische zorg voor asielzoekers is.
Ombudsman onderzoekt medische zorg asielzoekers

Dat schrijft de ombudsman in een brief aan minister Edith Schippers van VWS. Het onderzoek moet nog dit voorjaar klaar zijn. ‘De artsen constateerden dat deze mensen langdurig verstoken zijn geweest van voldoende medische zorg. Zij vonden dit schokkend omdat deze vreemdelingen kort daarvoor nog in asielzoekerscentra of penitentiaire inrichtingen verbleven, waar medische zorg voor hen beschikbaar is’, staat in de brief van Brenninkmeijer. ‘Er is feitelijk sprake van medisch achterstallig onderhoud bij deze mensen’, lichtte hij toe.

Geen garanties
De ombudsman erkent dat de overheid geen enkele garantie kan geven dat iedereen gezond is of zich gezond voelt, maar wijst er wel op dat het recht op gezondheid sinds 1983 is opgenomen in de Grondwet. En dat schept volgens Brenninkmeijer voor de overheid een verplichting om voor iedereen in Nederland medische zorg te garanderen.

Ondertussen heeft de ombudsman al enkele gesprekken gevoerd met (uitgeprocedeerde) asielzoekers, zorgverleners en artsen. En er staan nog meer gesprekken in de planning met betrokkenen en deskundigen, onder wie medewerkers van asielzoekerscentra. Brenninkmeijer schrijft in de brief ook met Schippers om tafel te willen.

IGZ
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed eerder al onderzoek naar het onderwerp. Daaruit bleek dat de toegankelijkheid van de zorg en de bereikbaarheid van de huisarts voor asielzoekers was verbeterd, hoewel er ook nog wel onduidelijkheden waren voor de vreemdelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.