Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omring moet gemeente Hoorn terugbetalen

Het gerechtshof in Amsterdam heeft in het hoger beroep in de zaak van Omring Thuisservice versus gemeente Hoorn uitgesproken dat er een bodemprocedure moet komen. De zaak is volgens het Hof te ingewikkeld om er een uitspraak over te doen in de vorm van een kort geding. Het gevolg van deze uitspraak is dat Omring de hogere vergoeding die zij voor de meeruren van Hoorn heeft ontvangen, weer moet terugbetalen.

Volgens het gerechtshof is de materie te ingewikkeld voor een kort geding en is nader onderzoek in de vorm van een bodemprocedure nodig. Vooral op de vraag of partijen de verschuiving van het HV2 tarief naar HV1 tarief aan hadden aan kunnen zien komen, moet het Hof langer studeren. Dit betekent dat het Hof daarom de voorlopige voorziening die in het vorige kort geding was uitgesproken, verwerpt in afwachting van een bodemprocedure. Hierdoor moet Omring de hogere vergoeding die zij voor de meeruren zou ontvangen, terugbetalen.

Bodemprocedure Omring

Woordvoerder Ilja Haenen van Omring verklaard dat het geld dat Omring in een eerdere uitspraak onder voorbehoud was toegewezen, apart is gezet. “Wij kunnen het bedrag probleemloos terugbetalen.” Het is nog niet duidelijk of Omring een bodemprocedure gaat starten. “Wij beraden ons nu op verdere stappen.”

Hoorn in het gelijk

Wethouder Ronald Witteveen van de gemeente Hoorn zegt geen verdere juridische stappen voor te bereiden. “Wij zijn in zekere zin tevreden met deze uitspraak. Voor ons hoeft een bodemprocedure dus niet. We zijn in het gelijk gesteld wat betreft die betaling aan Omring.”

Aanbesteding Wmo

Volgende week begint een nieuwe aanbestedingsronde voor de huishoudelijke hulp in Hoorn. Omring heeft zich opnieuw ingeschreven voor deze aanbesteding. Volgens Witteveen ligt het tarief bij deze aanbesteding hoger dan de vorige ronde. “Zorginstellingen zouden zich ook niet inschrijven als wij geen hoger tarief zouden bieden. We gaan met de trend van hogere cao’s mee en we willen dat bedrijven op een goede manier kostendekkend zorg kunnen leveren. Wat dat betreft hebben we veel geleerd.”

Tarieven huishoudelijke hulp

Het nieuwe tarief is een tarief dat tussen de HV1 en HV2 tarieven in zit. “Wij werken nog wel met HV1 en HV2 indicaties. Maar door met een gemiddeld tarief te werken, geven wij zorgaanbieders de ruimte hun medewerkers beter in te kunnen zetten”, aldus Witteveen.

(Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeente Hoorn in beroep tegen Omring

Gemeente Hoorn in hoger beroep tegen Omring

Omring wil in overleg met gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn verliest rechtszaak thuiszorg Omring

Hoorn en Omring opnieuw voor rechter

Omring wil via rechter Wmo-contract openbreken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.