Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omstreden KNO-arts ‘verzweeg meer calamiteiten’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De omstreden hoofd/hals chirurg in het UMCU zou in 2010 ook al betrokken te zijn geweest bij een dodelijke calamiteit en deze hebben willen verzwijgen. Drie ernstige incidenten zouden eveneens niet zijn gemeld.
umcutrecht.vierkant.jpg

Dat meldt het programma Zembla. Het UMCU zegt alle casussen te kennen, ze te hebben onderzocht en te hebben besproken met de Inspectie. Volgens de Inspectie is er geen direct gevaar voor de patiëntveiligheid. 

KNO
De chirurg zou hebben geprobeerd deze calamiteit te verzwijgen door zijn assistent een verklaring van natuurlijk overlijden af te laten geven. Nadat op de KNO-afdeling bekend werd wat er feitelijk was gebeurd, heeft het afdelingshoofd deze overlijdensverklaring aangepast. Ook zou dezelfde operateur in 2013 en 2014 drie ernstige incidenten intern niet hebben gemeld. Het UMC Utrecht bevestigt de berichten en stelt dat alle dossiers zijn overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.  

Inspectie Gezondheidszorg
Desgevraagd antwoordt een woordvoerder van de Inspectie dit niet te mogen bevestigen en ook niet inhoudelijk te kunnen ingaan op het onderzoek ‘in het belang van de patiëntveiligheid en het belang van deze arts’. Wel zegt zij dat het een ‘grondig’ onderzoek is. Er is geen direct gevaar voor de patiëntveiligheid, zegt de Inspectie: ‘Als van mening zouden zijn dat er een acuut gevaar was voor de patiëntveiligheid zouden wij direct ingrijpen. Dat is nu niet het geval.’ 

Calamiteit
De operatie met dodelijke afloop vond plaats in februari 2010. De patiënt heeft een kleine tumor in de neus. De chirurg, die dan net in het UMC Utrecht werkzaam is, voert een endoscopische operatie uit. Tijdens de ingreep doorbreekt de chirurg de schedelbasis en raakt de hersenen waarop hersenvocht vrij komt. De operatie wordt afgebroken en de patiënt wordt in kritieke toestand naar de verkoever-afdeling  gebracht. Kort daarna overlijdt de patiënt. Verschillende KNO-artsen hebben over deze operatie tegenover de redactie van ZEMBLA verklaringen afgelegd. Volgens een collega had dokter P. deze endoscopische operatie nog nooit gedaan. Een andere collega vindt dat hij nooit meer zou mogen opereren vanwege de hardhandige manier waarop hij te werk ging.

Natuurlijke-doodverklaring
Collega’s van P. verklaren dat de behandelaar probeert zijn fout te maskeren. Hij laat een aios de overlijdensverklaring opstellen en het overlijden als “natuurlijke dood” benoemen. Snel daarna wordt op de KNO-afdeling bekend dat er een grote calamiteit heeft plaatsgevonden. Het lichaam is dan al vrijgegeven. Tegen de familie zou zijn gezegd dat de patiënt als complicatie een hersenbloeding had gekregen. Het toenmalige afdelingshoofd stelt een nieuwe overlijdensverklaring met  “niet-natuurlijke dood”. De calamiteit wordt alsnog gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

UMCU
Het UMCU is met deze dossiers verder in verlegenheid gebracht. Ook de eerder bekende calamiteiten die bij chirurg P. zijn opgetreden, zijn wellicht ten onrechte als “natuurlijke dood” omschreven. De omstreden hoofd/hals chirurg is na overleg met de Inspectie weer gestopt met opereren. Hij was vorige week juist weer onder supervisie op de OK begonnen. Daarmee passeerde het UMCU de Inspectie, die het trackrecord van deze dokter P. nog in onderzoek heeft en nog van niets wist. Een woordvoerder van het UMCU zei daarover dat het onderzoek van de Inspectie te lang duurde. De onderzoekscommissie zal uiterlijk 1 juli met een rapport moeten komen. Het UMCU heeft inmiddels toegezegd de resultaten van dit onderzoek toch af te wachten en op basis daarvan verder te beslissen. 

Nadere reactie UMCU
‘Zembla brengt uitspraken van anonieme individuen die voor ons niet verifieerbaar zijn. Wij nemen dan ook afstand van deze berichtgeving en laten die geheel voor rekening van Zembla. Wij kennen alle casussen, hebben ze onderzocht en met de IGZ besproken. Ze maken nu deel uit van het onderzoek. We kunnen dus niet ingaan op de casussen.’

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

                 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.