Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omzet gehandicaptenzorg groeit flink

De Nederlandse gehandicaptenzorg groeit gestaag, en wel met gemiddeld 6,4 procent per jaar. Dit blijkt uit het Brancherapport Gehandicaptenzorg 2009 van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
Omzet gehandicaptenzorg groeit flink

Deze omzetgroei in de gehandicaptenzorg is grotendeels het gevolg van de aanhoudende groei van het aantal cliënten. Vooral het aantal sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen is fors toegenomen. Ook de verschuiving naar zorg zonder verblijf valt op.

De omzet is van 2007 naar 2008 gegroeid met ruim 12 procent. Dit is veel in vergelijking met de periode 2004-2007. Toen was er sprake van een gemiddelde groei van 4,5 procent per jaar.

Aanwas cliënten

De gehandicaptenzorg had in 2009 naar schatting ruim 152.000 cliënten, zo’n 6,7 procent meer dan in 2007. Opvallend daarbinnen is de groei van het aantal jeugdige cliënten, in het bijzonder kinderen en jeugdigen met een licht verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met gedragsproblemen (SGLVG-jeugd). Een belangrijke oorzaak hiervan is de steeds complexer wordende maatschappij. Deze stelt steeds hogere eisen (eigen verantwoordelijkheid, zelfstandig keuzen maken), waaraan deze cliënten niet kunnen voldoen.

Extramurale zorg

Verder is een aanhoudende accentverschuiving te zien van intramurale zorg (met verblijf) naar semi- en extramurale zorg (zonder verblijf). In 2008 waren er bijna 70.000 cliënten met verblijf (+ 4,1 procent) en ruim 52.000 extramurale cliënten (+11,3 procent). Doordat er een toenemend beroep op de gehandicaptenzorg wordt gedaan, groeit het aantal medewerkers eveneens: van 148.250 in 2007 tot naar schatting 156.000 in 2008 (+ 5,2 procent). De sector slaagt er in om voldoende nieuwe medewerkers aan te trekken en bestaande medewerkers aan zich te binden. Dit laatste uit zich onder meer in weinig verloop en een gestaag groeiend aantal 50+-ers. De instroom van nieuwe medewerkers is het resultaat van forse investeringen in ‘leren en werken’ en ‘leren op school’ van het mbo (de beroepsbegeleidende en de beroepsopleidende leerweg, respectievelijk BBL en BOL). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Postbhodes stappen over naar gehandicaptenzorg

Cao-loon gehandicaptenzorg gaat omhoog

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg maakt bezwaar tegen zzp’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.