Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdlijnenakkoorden krijgen meer inhoud

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De hoofdlijnenakkoorden krijgen meer inhoud. Minister Bruins hoopt ze voor de zomer 2018 te kunnen afsluiten.
Evean
Foto: VWS

Dat liet minister voor VWS Bruno Bruins vanochtend weten tijdens het AO Kwaliteitszorg.

Verschuiving van zorg

De hoofdlijnenakkoorden die de overheid sluit met zorgaanbieders en zorgverzekeraars krijgen meer inhoud. Maar eerst moeten de onderwerpen worden vastgesteld. Om te kunnen bepalen wat er allemaal moet worden vastgelegd in de hoofdlijnenakkoorden wil Bruins informatie gebruiken van de Taskforce Zorg op de Juiste Plek. Deze Taskforce is in oprichting. Hij hoopt de resultaten voor de zomer naar de Kamer te kunnen sturen. Met de Taskforce wil VWS een verschuiving van zorg ‘aanjagen’.

Vijf akkoorden

Er komen vijf hoofdlijnenakkoorden:  voor de medisch-specialistische zorg, de huisartsenzorg, de paramedische zorg, de wijkverpleging en de ggz. De drie bewindslieden op VWS zullen samen de regie gaan voeren. Kostenbesparing is  een van de doelen. Bruins:  ‘We willen een ontwikkeling op gang brengen. We praten met verschillende partijen tegelijk maar niet altijd gelijktijdig. Gezamenlijk bouwen wij de akkoorden op en stemmen wij afspraken af. Als een wat meer krijgt, dan ander wat minder. Dan moeten we ook nog zorgen dat we iets van budget besparen. Dat zal moeilijk genoeg zijn.’

Patiënteninbreng

Bij de hoofdlijnenakkkoorden worden deze keer nadrukkelijk de patiëntenorganisaties betrokken, zo beloofde de minister.  ‘Wij zullen een stoel aan tafel reserveren voor patiëntenorganisaties, ik denk dan aan de Patientenfederatie. Niet om toe te kijken, maar om mee te doen. Zodat ze ervaren dat hun rol serieus wordt genomen.’

ICT

Het debat kende een veelheid aan onderwerpen en op een groot deel daarvan komt de minister op een later tijdstip terug. Op de vraag van CDA-Kamerlid Joba van den Berg of de overheid ziekenhuizen gaat verplichten een uniform kader te gebruiken bij hun ICT-applicaties, antwoordde Bruins dat hij eerst te rade wil gaan bij het informatieberaad. Hij betwijfelt op dit moment of de overheid de verplichtende instantie zou moeten zijn. Om ervoor te zorgen dat iedereen juist is geïnformeerd, zegde de minister toe een technische briefing te organiseren met het informatieberaad.

Kwaliteitsregistraties

SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde onder meer de kwaliteitsregistraties aan de orde. Zij vroeg wat de minister ervan vindt dat ziekenhuizen na analyse door kwaliteitsinstituten hun eigen data moeten terug kopen. Zorgvisie berichtte daar vanochtend over. Bruins zegde toe zich nader op de hoogte te zullen stellen en hier later op terug te komen. Hij was naar eigen zeggen ook al geïnformeerd over het probleem met privacy dat ziekenhuizen bij de aanlevering van data ervaren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.