Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderlinge voorwaarden belangrijk bij euthanasie

Mark van Dorresteijn
Onderlinge afspraken tussen huisartsen in een regio zijn belangrijk als het gaat om euthanasieverzoeken. Niet elke arts kan voldoen aan het verzoek en zou onder elkaar goed geregeld moeten worden, stelt Ben Luten, voorzitter huisartsenkring Drenthe en huisarts in Hoogeveen.
Onderlinge voorwaarden belangrijk bij euthanasie

In Hoogeveen speelde het probleem dat een toenemend aantal huisartsen om hun geloofsovertuiging of andere redenen, geen euthanasie wilde verlenen aan patiënten. Deze patiënten werden vervolgens doorverwezen naar collega’s. ‘Op een gegeven moment kwam het zo ver dat één arts drie overnames achter elkaar op zich nam. Dat is een te grote belasting. We zijn vervolgens gaan nadenken hoe dat beter kon.’

Lijst met artsen en voorwaarden

‘Na een reeks gesprekken met de huisartsen uit Hoogeveen en omringende dorpen, kwam de oplossing naar voren om te werken met een lijst’, vertelt Luten. ‘Op deze lijst staan de huisartsen die zich beschikbaar stellen om euthanasieverzoeken over te nemen en onder welke voorwaarden zij dat willen. Bij een nieuw euthanasieverzoek kijken we wie de eerstvolgende arts op de lijst is. De patiënt wordt gekoppeld aan deze arts en als er een klik is, gaan zij samen het traject in. Hierdoor worden de lasten verdeeld onder de artsen en de patiënt krijgt een passende oplossing.’

Geruststelling

De voorzitter legt uit dat het in veel gevallen niet eens tot euthanasie komt. ‘Veel mensen hebben zijn gerust gesteld als zij in het ergste geval kunnen kiezen voor een uitweg. Zij hebben bijvoorbeeld hun moeder ondraaglijk zien lijden en dat willen ze zelf voorkomen. Als iemand zelf kan kiezen zorgt dat voor geruststelling en hierdoor houden mensen het veel langer vol. Euthanasie is bedoeld om mensen het bittere eind te besparen en vaak is dat niet eens nodig.

Toepasbaarheid

De oplossing uit Hoogeveen is simpel en makkelijk toepasbaar in andere regio’s. ‘Als er duidelijke onderlinge afspraken zijn, dan is deze manier van werken goed in te zetten in andere gebieden. Huisartsen die geen euthanasie willen verlenen, moeten dat ook kenbaar maken tijdens kennismakingsgesprekken. Dan komen patiënten ook niet voor verrassingen te staan. Verder is het belangrijk dat patiënten tijdig worden verwezen naar een andere huisarts, en niet op het laatste moment.’ Luten wil ook afrekenen met het feit dat huisartsen die geen euthanasieverzoeken willen inwilligen er makkelijk van afkomen. ‘Zij worstelen ook met deze kwestie, maar kunnen simpelweg niet aan het verzoek voldoen door hun overtuiging. Dat zij er gemakkelijk van afkomen is onzin.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Nieuwe richtlijn voor arts bij euthanasie

Levenseindekliniek moet uitbreiden

KNMG ziet niets in levenseindekliniek

2 REACTIES

  1. @adje rem. Goed gezien. Ik merk desondanks dat ernstig dementerenden erg lang in een verpleegtehuis liggen. Wat is er eigenlijk op tegen dat als de partner en kinderen het er roerend over eens zijn dat dan euthanasie wordt toegepast. Dat is veel beter dan dat zulks geleidelijk met (veel) medicijnen wordt gedaan. Heel jammer is dat zo weinig mensen een euthanasieverklaring hebben voor als ze dement worden en die toestand niet willen, want dat is vaak de rem om euthanasie niet uit te voeren. Voor mijn vrouw en mij liggen die al jaren bij de huisarts. Ik ken een vrouw die al 13 jaar ernstig dement is en de man kan zich wel voor het hoofd slaan dat hij dat niet geregeld heeft; NIET OMDAT HIJ DIE SITUATIE NIET WIL maar uit liefde voor zijn vrouw. Ik maak het helaas niet meer mee, maar de drionpil komt er; onze jeugd kan die ellende niet opbrengen; daarin hebben wij ze niet groot gebracht; bij mijn kleinkinderen bestaat niets dab fun, fun, fun.

  2. Lees alle reacties
  3. Een hyperventilatiebehandeling middels een plastic overhoofdszakje kan artsloos de pil van Drion , al dan niet in de vorm van een chloortabletsnoepje , vervangen !!. Opname in een verpleeghuis voor dementerenden, alwaar vaak niet (genoeg) gekwalificeerd personeel is aangesteld, kan bespoedigend werken en de doofpotten kunnen daar beter werken !!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.