Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verkennend onderzoek’ gestart naar positie AMC en VUmc

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
AMC en VUmc zouden hun positie op niet-concurrentiële zorg uitbuiten in de onderhandelingen met zorgverzekeraars.
Vumc600anpremkodewaal
ANP Remko de Waal

Dat zegt de ACM die naar eigen zeggen signalen van zorgverzekeraars heeft ontvangen.

‘Unieke positie’

De ziekenhuizen zouden hun positie in onderhandelingen over de unieke, specialistische zorg die zij bieden, kracht bij zetten tijdens onderhandelingen over basiszorg en overige topzorg. Op de zeer specialistische zorg vindt niet of nauwelijks concurrentie plaats. Bij de andere zorg is juist wel concurrentie. Een woordvoerster van de ACM legt in eerste instantie uit dat zorgverzekeraars signaleren dat AMC en VUmc hun positie op de unieke zorg inzetten om de inkoop van gewenste hoeveelheden zorg af te dwingen of om gunstiger prijsafspraken te maken. Volgens de woordvoerster gingen de signalen over misbruik van machtspositie.

ACM

Dat nuanceert de ACM inmiddels. Een tweede woordvoerder meldt vanochtend: ‘Er is een verkennend onderzoek gestart naar aanleiding van signalen die de ACM heeft ontvangen tijdens het onderzoek naar de fusie tussen AMC en VUmc. De term machtsmisbruik gaat een stap te ver.’ Er is geen groter onderzoek gaande naar de positie van alle universitaire ziekenhuizen in Nederland, zo zegt de woordvoerder. ‘We beginnen bij het VUmc en AMC.’

Reactie AMC en VUmc

‘AMC en VUmc voeren hun onderhandelingen met verzekeraars op een faire en integere wijze. De raden van bestuur van AMC en VUmc herkennen zich dan ook geheel niet in de teneur van het artikel.’ Volgens de twee ziekenhuizen doet de ACM geen apart onderzoek naar AMC en VUmc en heeft de marktautoriteit aan hen alleen ‘aangegeven het proces van onderhandelingen tussen universitair medische centra en zorgverzekeraars te verkennen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.