Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar ‘vriendendiensten’ Daelzicht

Redacteur Zorgvisie
Er vindt onderzoek plaats naar de inkooptrajecten binnen gehandicaptenzorgorganisatie Daelzicht. De afgelopen dagen was de instelling in het nieuws, omdat er gewerkt zou worden met ‘voorkeursleveranciers’, zonder dat duidelijk is langs welke criteria deze werden beoordeeld.
contract300.jpeg
Fotolia.

Dit weekend meldde dagblad NRC dat Daelzicht onder meer voor tuinonderhoud, gebouweninrichting en brandveiligheid bedrijven inhuurt die al bekend zijn bij de instelling. Zo worden de brandblussers gecontroleerd door het bedrijf van een oud-Daelzichtmedewerker, die verantwoordelijk was voor de inkoop. Deze firma blijkt niet gecertificeerd te zijn.

Brandblussers Daelzicht
Op die kwestie reageert interim-bestuurder Nettie Saarloos geschrokken. ‘Ik wil direct duidelijk stellen dat de brandveiligheid bij Daelzicht op geen enkele manier in het geding is. Ook is er geen enkele twijfel over de werking van de brand- en blusapparaten. De apparatuur is gecontroleerd door gediplomeerde medewerkers. Maar om iedere twijfel hierover weg te nemen heb ik een gecertificeerde firma opdracht gegeven om een extra controle uit te voeren.’ Saarloos heeft een onafhankelijk vooronderzoek laten uitvoeren waarin de inkooptrajecten bij de zorgorganisatie onder de loep zijn genomen. ‘Doel is om vast te stellen of er correct is gehandeld binnen de bevoegdheden en de bestaande procedures en of er besluiten zijn genomen die mogelijk niet correct zijn gevalideerd.’ De uitkomsten van dit onderzoek moeten nog bekend worden.

Bestuurlijke onrust Daelzicht
Daelzicht kwam eerder dit jaar in het nieuws vanwege bestuurlijke onrust binnen de organisatie. De raad van toezicht en ondernemingsraad raakten in een conflict verwikkeld over het Belevenispark van Daelzicht. Leden van de zorginstelling trokken vervolgens aan de bel bij de FNV over de omgang met misstanden. De vakbond kreeg rond de 450 meldingen binnen over doorgeschoten flexwerk, verslechtering van de kwaliteit van zorg, de toename van geweld op de werkvloer en een gebrek aan vertrouwen in de leiding. Met het aanstellen van Nettie Saarloos als interim-bestuurder hoopte de organisatie de rust te laten wederkeren. Saarloos is per 13 mei aan het werk, met als taak het vertrouwen tussen alle partijen in de organisatie te herstellen. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.