Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek pleit Thiadens vrij

De bestuurlijke top van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft niet met nieuwbouwbudgetten geschoven. Ook is er geen sprake geweest van onverantwoord financieel beleid in de afgelopen jaren.

Dat is de uitkomst van extern onderzoek in de opdracht van de raad van toezicht. Bestuursvoorzitter Jack Thiadens blijft daarmee in functie.

De medische staf van het Martini Ziekenhuis zei vorige maand het vertrouwen op in Thiadens. Aanleiding was de financiële situatie van het Martini Ziekenhuis. In de media verschenen berichten als zou er bij het Martini Ziekenhuis sprake zijn van miljoenentekorten. Ook werd de suggestie gewekt dat er was geschoven met nieuwbouwbudgetten om gaten in de begroting te dichten.

Onderzoek

De raad van toezicht heeft hierop drie onderzoeken in gang gezet. Accountantsbureau Ernst & Young deed onderzoek naar het financiële beleid van de afgelopen jaren. Het Adviescentrum voor Zorgvoorzieningen nam de financiering van de nieuwbouw onder de loep. Er is over de onderzochte periode geen sprake van een financieel tekort, concludeert het Adviescentrum. Voor de financiering van de nieuwbouw is er niet geschoven met budgetten. De wijzigingen die tijdens de ontwerpfase zijn doorgevoerd, hebben zelfs geleid tot versterking van de zorgfuncties. Volgens de onderzoekers is het resultaat een patiëntvriendelijk ziekenhuis dat in staat zal zijn de benodigde zorg op een hoogwaardig niveau te leveren.

Vertrouwenskwestie

Daarnaast analyseerde bestuursadviseur Paul Nobelen de vertrouwenskwestie. Hij concludeert dat deze in een bredere context gezien moeten worden. De raad van toezicht vindt het daarom wenselijk de top- en organisatiestructuur nader te beschouwen en stelt tijdelijk iemand aan op bestuursniveau die hier invulling aan gaat geven. Er wordt iemand aangezocht met een zorgachtergrond om daarmee recht te doen aan het primaire proces. De verwachting is dat dit proces enkele maanden in beslag neemt. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

‘Artsen Martini gedragen zich vlerkerig’

Medici zeggen vertrouwen in top Martini op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.