Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onderzoeker Radboud dient ontslag in na fraude

Mark van Dorresteijn
Een senior onderzoeker van het UMC St Radboud heeft zijn ontslag ingediend, nadat was gebleken dat hij oncontroleerbaar en mogelijk onjuist heeft gehandeld bij het verzamelen van onderzoeksgegevens. Dat heeft de raad van bestuur van het ziekenhuis naar buiten gebracht.
Onderzoeker Radboud dient ontslag in na fraude

De onderzoeker was betrokken bij een onderzoek naar pijnbeleving bij patiënten, dat in een aantal zorginstellingen wordt uitgevoerd. Er is een commissie ingesteld, die andere wetenschappelijke publicaties van de arts gaat controleren. Die commissie moet rond de jaarwisseling verslag uitbrengen, aldus een woordvoerder. Om hoeveel publicaties het gaat is nog niet bekend, maar vast staat dat de man aan diverse onderzoeken heeft meegewerkt.

Mogelijke onregelmatigheden

De zaak kwam aan het rollen doordat een promovendus, die ook bij het onderzoek was betrokken, decaan Frans Corstens van het UMC eind september inlichtte over mogelijke onregelmatigheden. In een gesprek met de decaan diende de onderzoeker meteen zijn ontslag in. Hij gaf toe dat hij had verzuimd onderzoeksgegevens voor te leggen aan een tweede, onafhankelijke arts die ook zijn handtekening moest zetten. Er was volgens het UMC nog geen wetenschappelijke schade aangericht, omdat de data nog niet waren gebruikt voor een publicatie.

‘Heel andere omvang’

Het UMC benadrukt dat deze fraude “van een heel andere omvang” is dan de affaire-Stapel. “Het gaat tot nu toe om één onderzoek waarin niet volgens het protocol is gehandeld. Er is vooralsnog geen aanleiding om aan te nemen dat aan andere onderzoeken waaraan deze arts heeft meegewerkt, ook iets mankeert. Maar al zijn werk moet nu gecontroleerd worden. Dat is je wetenschappelijke plicht als zoiets wordt gesignaleerd, of het nu beperkt van omvang is of niet”, lichtte een woordvoerder toe.

Teruggetrokken

De arts werkte al een aantal jaren in deeltijd in het UMC. Hij heeft zich vanwege deze kwestie ook teruggetrokken uit landelijke commissies waarin hij zitting had. (ANP)

Lees ook:

Fraude met ligdagen kost OZG half miljoen

Frauderende therapeut werkt ondanks schorsing door

Philips: ‘Fraudeonderzoek betreft alleen Polen’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.