Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Online inzage labuitslagen stelt patiënt gerust’

Redacteur Zorgvisie
Het online inzien van onderzoeksresultaten stelt patiënten gerust. Dat blijkt uit onderzoek van Saltro, waarbij 4000 patiënten hun laboratoriumuitslagen op internet terug konden vinden.
Patiëntengerust-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Saltro, een diagnostisch centrum voor huisartsen, onderzocht het effect dat het zelf inzien van uitslagen heeft op patiënten. Aan het onderzoek deden 100 huisartsen mee, die 4000 patiënten de mogelijkheid boden om hun resultaten zelf te bekijken. Tot nu toe is dit mogelijk bij 10 procent van de huisartsen, stelt Saltro.

Gerust gevoel
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat patiënten zich gerustgesteld voelen als ze zelf hebben kunnen zien wat er uit hun onderzoek is gekomen. Saltro zette een eigen platform in waarop patiënten dit konden doen. Bijna 90 procent van de patiënten die het gebruikte liet weten dat ze bij volgend onderzoek zeker weer hun uitslagen online wilden inzien. Dat is belangrijk volgens Saltro, want: ‘Een goed geïnformeerde patiënt die de beschikking heeft over zijn data, kan een veel actievere rol spelen in het contact met zorgverleners en in de eventuele behandeling.’ Het diagnostisch centrum wil het platform nog verbeteren, door er bijvoorbeeld de mogelijkheid aan tie te voegen voor huisartsen om uitleg te geven bij de uitslagen.

Dossier Innovatie in de zorg Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.