Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Online zelfmoordpreventie krijgt ruim miljoen euro

Het programma 113online voor zelfmoordpreventie krijgt een startsubsidie van ongeveer 1,4 miljoen euro.

113online gaat hulp bieden via internet en telefoon. Jaarlijks maken vijftienhonderd Nederlanders een einde aan hun leven en denken 400.000 mensen serieus over zelfdoding. “Het is heel moeilijk te voorspellen wie van die 400.000 mensen echt suïcidaal wordt”, zegt mede-initiatiefnemer Jan Mokkenstorm, psychiater bij inGeest. “De reguliere hulpverlening kan die mensen nooit allemaal onder de arm nemen. Internet biedt de mogelijkheid om grootschalig en tegelijk fijnmazig hulp te bieden.”

113online.nl

Binnenkort kunnen mensen dag en nacht terecht op www.113online.nl voor emotionele steun van vrijwillige hulpverleners. Er komen fora voor lotgenotencontact, informatie over zelfdoding en een zelfhulpcursus. Ook kunnen hulpzoekers vijf keer chatten met een psychotherapeut. De hulpverleners verwijzen zo nodig door naar een crisisdienst.

Zorgverzekeraars

113online krijgt in 2009 en 2010 startsubsidie van minister Klink. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars betaalt de bouw van de site. Mokkenstorm: “We zijn al bijna drie jaar bezig, maar de zorgverzekeraars hebben geen belangstelling. VWS betaalt nu de eerste twee jaar de hulpverlening, met het idee dat we in de komende tijd dan wel afspraken maken met de verzekeraars.”

Juni van start

De website wordt momenteel gebouwd. Binnenkort komt er een informatiepagina. Mokkenstorm verwacht in juni 2009 echt te kunnen starten met de hulpverlening. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Synquest wil kwaliteit ggz verbeteren

Psychische zorg bij huisarts ontlast ggz

Gebrek aan contanten in ggz opgelost

Basispakket doet geen recht aan ggz-patient

1 REACTIE

 1. Geld van GGz verdwijnd in andere
  prive projecten. oa verhuur vakantie huisjes NH en VIP box
  plaatsen in voetval stadions.
  OOk de pharma zorgt dat ze prive niet te kort komen
  en kijk ook eens naar die SOlutions klinieken die betaald
  worden door de belastingbetaler
  en alleen voor de rijke verslaafden zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.