Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onrust over ouderenzorg in Limburgse ziekenhuizen

De Limburgse ouderenbonden maken zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de geriatrische zorg in de Limburgse ziekenhuizen. In een brief aan deze ziekenhuizen stellen de bonden dat bij opname niet of onvoldoende rekening wordt gehouden met bijkomende problemen van ouderen.
Onrust over ouderenzorg in Limburgse ziekenhuizen

Bovendien kent uitgerekend de sterk vergrijzende provincie Limburg volgens de ouderenbonden geen opleiding voor geriatrische zorg. De bonden willen dat vooral de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard samen een specialistische afdeling geriatrie gaan ontwikkelen met opleidingscapaciteit. Ouderen boven een bepaalde leeftijd hebben vaak meerdere problemen. Bij opname in het ziekenhuis wordt te veel alleen maar gekeken naar de reden voor opname, terwijl onvoldoende of geen rekening wordt gehouden met de andere lichamelijke ongemakken van de ouderen. De bonden willen dat de afdeling geriatrie bij opname voortaan de opvang van ouderen in het ziekenhuis regelt en coördineert.

Kwetsbare positie

Nu wordt bij ouderen in een kwetsbare positie een groot aantal bijkomende problemen niet tijdig herkend bij ziekenhuisopname. Het gaat daarbij om zaken als ondervoeding, stemmingsklachten, delirium en geheugenverlies, aldus de briefschrijvers. Ook wordt te weinig gekeken naar interacties tussen de ziektes, terwijl de helft van de ouderen twee of meer ziektes heeft. De ouderenbonden spreken van “een gebrek aan aandacht voor de gehele persoon”. Zij willen dat ziekenhuizen deze zorg verbeteren. (ANP)

Lees meer:

NVKG: ‘Klinisch geriaters onder druk’

KNMG: Investeer in ouderenzorg

Bejaarden kregen geen vaccin maar insuline

Zorgvsie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

 1. In 2006 is de seniorenraad Heerlen gestart met een studie naar het probleem “Kwetsbare ouderen”
  Dit heeft geleid tot twee projecten.
  Het project besproken in de brief van de ouderenbonden , plus het project “Zorg voor kwetsbare ouderen” een project dat door de gezamelijke Seniorenraden van Parkstad Limburg is overgenomen en ook ondersteund wordt door het Regionaal zorgvragersoverleg ( RZO )van Parkstad Limburg.
  Informatie over dit project vindt u op http://www.zvko.nl
  Natuurlijk speelt dit probleem in de ziekenhuizen maar zeker ook daarbuiten.
  Betreffende het beleid in de ziekenhuizen zie opmerkingen op dia 6 en 7 van de presentatie ‘hulpbronnen’op de site.
  Over deze problematiek is de federatie seniorenraden parkstad Limburg in gesprek met Atrium.

  m.vr.gr.
  Harry van der Heijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.