Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ontslag voor 633 thuishulpen Thebe

Mark van Dorresteijn
Terugloop van indicaties en aankomende bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat het bestuur van Thebe afscheid neemt van alle 633 thuishulpen. Het ontslag geldt per 1 januari 2015. Tot die tijd zullen cliënten van Thebe nog niets merken van de aankomende wijzigingen.
Ontslag voor 633 thuishulpen Thebe
Foto: ANP - Roos Koole

Gelijktijdig krijgen de ontslagen thuiszorgmedewerkers de functie van huishulp aangeboden. In deze functie gaat het puur om schoonmaakwerkzaamheden.

Terugloop

Volgens het bestuur zijn de werkzaamheden in de huishoudelijke zorg met indicatie Hbh2 aanzienlijk teruggelopen en zullen volgend jaar nog verder teruglopen. Hierdoor heeft de functie van thuiszorgmedewerker steeds minder bestaansrecht. ‘Om deze medewerkers een vaste baan te laten behouden is een voorstel gedaan, waarin zij per 1 januari 2015 kunnen instromen als huishoudelijke hulp. Hierbij behouden zij het aantal arbeidsuren, zoals deze nu ook contractueel zijn vastgelegd. Daarnaast geldt voor alle medewerkers een sociaal statuut. Hierin zijn afspraken opgenomen, zoals een regeling voor het afbouwen van het oude salaris en een toeslag voor medewerkers die werkzaamheden uitvoeren die behoren tot de functie thuishulp.’

Tijdelijke contracten

Bij de huishoudelijke hulpen worden de tijdelijke arbeidsovereenkomsten niet verlengd. Hierdoor moet extra ruimte ontstaan voor de thuiszorgmedewerkers om in te stromen.

Noodzakelijke ingreep

De raad van bestuur van Thebe betreurt het besluit, maar benadrukt dat dit een noodzakelijke ingreep is. ‘Zonder ingrijpen wordt gevreesd voor het voortbestaan van de huishoudelijke zorg van Thebe. Dat zou betekenen dat de zorg voor cliënten niet gegarandeerd kan worden en de werkgelegenheid voor alle werknemers HbH komt te vervallen.’

 

 

 

1 REACTIE

  1. Juist de thuiszorg is een ideaal product om hierin werkzaam te zijn voor jongeren met lage opleiding. Ze leren werken. Leren omgaan met normen en waarden. Staan in de maatschappij en verdienen inkomen.
    Dit maakt ons KABINET allemaal kapot!
    Dank aan de staatsecretaris! die het allemaal beter weet? en vervolgens zijn partijgenoot presenteert een plan om duizenden banen te gaan creeren. Stem nooit op de politiek van dit kabinet, incluis D66, SGP en CU

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.