Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Oogziekenhuis: een van drukste nachten ooit

Mark van Dorresteijn
Het Oogziekenhuis in Rotterdam kende een drukke jaarwisseling. 28 vuurwerkslachtoffers met verwondingen aan hun ogen kwamen er op oudejaarsavond en nieuwsjaarsdag terecht. “Het was een van de drukste nachten ooit”, aldus oogarts Tjeerd de Faber van het ziekenhuis.
Oogziekenhuis: een van drukste nachten ooit

Tien slachtoffers zijn er ernstig aan toe. Zes patiënten moesten meteen worden geopereerd. Nog niet bekend is hoeveel ogen blind zijn geworden. Elk jaar komen in de loop van nieuwjaarsdag veel slachtoffers het Rotterdamse ziekenhuis binnen. Dat gaat vaak om mensen die in de regio gewond zijn geraakt en door artsen zijn doorverwezen naar het Oogziekenhuis. Ze maken doorgaans 10 tot 15 procent uit van de landelijke cijfers, die later bekend worden.

Merendeel man

“Gelukkig waren er bij ons maar tien kinderen, andere keren is dat vaak de helft”, aldus De Faber. Het merendeel van alle slachtoffers is man. Een duidelijke verklaring is er niet voor de drukte. “Mogelijk gaat het om een combinatie van zacht weer en zwaarder legaal vuurwerk dat is toegestaan.”

Amerikaanse soldaten in Irak

De Faber is de Nederlandse autoriteit op het gebied van oogverwondingen. Hij noemt het aantal slachtoffers absurd. “Twee jaarwisselingen in Nederland leveren evenveel beschadigde ogen op als bij alle Amerikaanse soldaten die in Irak hebben gevochten. Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?” (ANP)

4 REACTIES

  1. @adje rem: Nee ik ben niet blond en heet ook geen britt. Wat is dit nou weer voor vooroordeel. Wat ik alleen wil zeggen is dat er door de directie van Amphia een besluit is genomen, overigens medisch gezien gedekt, die mogelijk verklaart waarom De Faber met al zijn mediageilheid een toename van oogletsel heeft gezien. Een deel van de populatie die hij heeft gezien is mogelijk afkomstig uit de regio Breda

  2. Lees alle reacties
  3. De raad van bestuur van het Amphiaziekenhuis in Breda is dus volgens Bill verantwoordelijk voor beperking van bepaalde oogzorg , die toch weer ruim op tijd was kortgesloten , waardoor er toch een toename was van oogletsels en behandelingen in Rotterdam door De Faber , die het absurd vond dat 2 oudejaarsvieringen meer werk opleverden dan 8 jaar Irakoorlog, wat ook weer boeiend was,is?? Beste Bill, weet u de relatie tussen een tang en een varken, menstrueert u , bent u blond en heet u misschien toch BRITT?? Mijn beste wensen voor 2012 en de rest van uw leven zult u hard nodig hebben.
    Cher AMIZ, de politiek met zijn medewerkers is onaantastbaar door het pik–meer–arrest.Toepasselijker kun je zo`n arrest niet noemen. De BTW van 65 miljoen euro kan Jan Kees nu zo doorsluizen naar Griekenland. De rest is collateral Damage, waarvan de kosten wel weer door zorgverleners moeten worden opgehoest middels budget–tering!!

  4. Worden de letsels veroorzaakt door knallers of door pijlen? Wat gaan we verbieden: alleen de knallers of al het vuurwerk? Ik vind prive-vuurwerk absurd. Mooi vuurwerk zoals in wereldsteden is professioneel. Je zou de politiek die het kan verbieden, verantwoordelijk moeten houden en potentiele slachtoffers moeten beschermen.

  5. Wat de Faber niet meldt in de hoop zijn verhaal daarmee boeiender te maken is dat bv het Amphia in Breda beperkte capaciteit had t.a.v. bepaalde oogzorg in de laatste week van december vanwege een beslissing door de RvB in Breda. Overigens was dat ruim op tijd kortgesloten met het oogziekenhuis dus de zorg was gewaarborgd, maar dat is wel een verklaring voor de toename die ze hebben gezien. Maar ja, als hij dit meldt wordt zijn verhaal minder imponerend en we weten allen hoe erg hij op de media is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.