Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oogziekenhuis leert veilig werken van industrie

Operatiekamers kunnen veiliger werken door te leren van de olie- en gasindustrie. Het Oogziekenhuis Rotterdam nam veiligheidsmethodes van Heerema Machine Contractors over.
Oogziekenhuis leert veilig werken van industrie

Een afwijkende kleur veiligheidshelm uit de offshore stond model voor de invoer van een veiligheidsmuts op de operatiekamer. Bij Heerema draagt iedere medewerker die korter dan een jaar in dienst is, een groene in plaats van een oranje helm.

OK-personeel markeren

Het Oogziekenhuis voerde verschillende kleuren hoofddeksels in op de operatiekamers. Iedereen die op het operatiecomplex komt en daar niet werkt (van vertegenwoordiger tot directeur van het ziekenhuis) krijgt een gele muts in plaats van de reguliere blauwe. Door duidelijk te markeren wie wel en niet werkzaam is op het operatiecomplex weten medewerkers direct of zij extra alert moeten zijn op iemands aanwezigheid.

Veiligheidsmanagement

Naast het overnemen van veiligheidsprincipes op de operatiekamer worden in het project veiligheidsprocedures uitgewisseld en krijgen boordverpleegkundigen van HMC training in Het Oogziekenhuis. Het uitwisselingsproject maakt deel uit van de introductie van een veiligheidsmanagementsysteem in het ziekenhuis. Het Oogziekenhuis probeert daarbij al langer te leren van het bedrijfsleven. Zo won zij onlangs de ZorgVeiligPrijs van de Inspectie voor Gezondheidszorg voor het project ‘team resource management’, waarin samengewerkt wordt met de luchtvaart. In het augustusnummer van Zorgvisie magazine is de rubriek Best Practice hieraan gewijd, binnenkort te vinden in het archief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.