Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ook GGZ Nederland en ZN hebben rol bij patiëntenstop’

Redacteur Zorgvisie
Niet alleen ggz-aanbieders en zorgverzekeraars hebben een rol in het oplossen van knelpunten. Ook GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moeten hun verantwoordelijkheid nemen als er onenigheid is tussen hun leden. Dat schrijft minister Edith Schippers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.
schippers.jpg

De minister reageert in de brief op de situatie rondom Emergis. Dat heeft een patiëntenstop ingesteld voor verzekerden van Zilveren Kruis, omdat er volgens de Zeeuwse ggz-aanbieder door die verzekeraar te weinig zorg is ingekocht. Eerder dreigde er ook een stop voor patiënten die bij CZ zijn verzekerd, maar met die verzekeraar is Emergis er na gesprekken alsnog uitgekomen.

Patiëntenstop oplossen
Schippers vindt het in eerste plaats belangrijk dat patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben. ‘Ik vind het niet acceptabel dat patiënten via de media ongerust worden gemaakt’, schrijft ze. ‘Vlak voor het zomerreces heb ik met partijen vergaande afspraken gemaakt om de toegankelijkheid van de ggz te verbeteren en de wachttijden in de ggz aan te pakken. In dit licht verwacht ik dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders hun verantwoordelijkheid nemen om in het belang van de patiënt te handelen en de zorg te bieden die nodig is.’

Rol GGZ Nederland en ZN
De minister vindt dat het een zaak is tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder, maar heeft wel contact gezocht met GGZ Nederland en ZN. ‘Er is daarbij benadrukt dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben, indachtig de gemaakte afspraken, hun leden op te roepen de energie te richten op het oplossen van eventuele knelpunten.’ Daarnaast vindt Schippers dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) erop moet toezien dat ze zorgverzekeraars allemaal voldoen aan hun zorgplicht. Gebeurt dat niet, dat kan er een last onder dwangsom worden opgelegd of onderzoek worden ingesteld naar de machtspositie van een partij. Ze heeft de NZa gevraagd ‘nauwlettend in de gaten te houden’ of de partijen snel een oplossing gaan vinden voor het probleem.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geestelijke gezondheidszorg
De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. >>Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.