Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook ziekenhuis verantwoordelijk voor ICD-10

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De registratieverplichting voor ICD-10 is niet langer alleen de verantwoordelijkheid van medisch specialisten, maar ook van het ziekenhuis. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten.
ICD10_Fotolia_112970588_Subscription_450.jpg
Foto: Fotolia

Ziekenhuizen en privéklinieken moeten sinds 1 juli 2015 bij elke behandeling een ICD-10- diagnosecode aanleveren aan het dbc-informatiesysteem (DIS). ICD-10 (International Classification of Diseases and Related Health Problems) is een internationaal systeem voor diagnosen dat wereldwijd wordt gebruikt om diagnosen op een eenduidige manier te registreren.

Medische codeur
De NZa heeft de verantwoordelijkheid voor het juist registreren bij de individuele specialisten belegd, tot onvrede van de Federatie Medisch Specialisten. De Federatie heeft er van begin af aan op gewezen dat de registratie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. De ICD-10-registratie wordt vaak gedaan door een medische codeur van het ziekenhuis of via het informatiesysteem van het ziekenhuis. De juistheid van de registratie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ziekenhuis en specialisten, erkent de NZa nu. Ze moeten daarover werkafspraken maken.

 

Dossier Dot-Dbc
In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.