Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Ook zorgkantoor moet AWBZ aanbesteden

Niet alleen zorgverzekeraars, maar ook zorgkantoren moeten de zorginkoop AWBZ via een Europese aanbesteding doen. Althans, als de uitspraak van de voorzieningenrechtbank in Breda in hoger beroep standhoudt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ook zorgkantoor moet AWBZ aanbesteden

Zorgverzekeraars zijn geen private partijen omdat ze grotendeels uit publieke middelen worden gefinancierd. Daarom moeten zijn hun zorginkoop inrichten volgens de aanbestedingregels. Dat oordeelde de voorzieningenrechter in Breda onlangs in een rechtszaak  tegen zorgverzekeraar CZ. Deze uitspraak heeft niet alleen grote gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars, maar ook voor de inkoop van AWBZ die deze zomer van start gaat. Dat stelt aanbestedingsdeskundige Matthijs Mutsaers van advocatenkantoor Nysingh. Voor zorgkantoren geldt nog sterker dan voor zorgverzekeraars dat sprake is van publieke financiering.

Hoger beroep CZ

Als de uitspraak in hoger beroep standhoudt heeft dat ook grote gevolgen voor de

5
51

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Allereerst zijn zorgkantoren/inkopers FUN bureaus. Ze maken en breken zorgaanbieders. Je vraagt je af waarom dure regels voor een beetje budget. De claim cultuur in Nederland krijgt streken van ranzigheid en vriendjespolitiek. Wie slecht is zoek de mazen in de wet. Buitenlandse bureau liggen op de loer om zorgbudget te stelen en het werk te dumpen naar Nederlanders. Waar is onze regering?

  2. Lees alle reacties
  3. het wordt steeds duidelijker dat we met de regierol voor zorgverzekeraars, en daarmee met de centrale inkoop, een route zijn ingeslagen die falikant zal uitpakken t.a.v.. de ermee beoogde besparingen. beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, lijkt me.

  4. Lijkt met toch niet onredelijk.
    Je bent verplicht je te verzekeren, daarmee is de zorgpremie een belasting. De verzekeraar laat je geen keus meer waar je je zorg wilt ontvangen. Een dergelijke instelling is daarmee toch een uitvoerder van een publiek taak. Daarvoor gelden aanbestedingsregels.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.