Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Almere zet meer geld in voor jeugdhulp

Redacteur Zorgvisie
De gemeenteraad moet de instroomstop voor jeugdhulp opheffen en extra geld uit de budgetten tot en met 2020 halen. Dat is gisteravond besloten door de gemeenteraad.
Jeugdzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt Omroep Flevoland. Door de opheffing moeten alle kinderen weer onverkort toegang krijgen tot jeugdhulp, ook als er geen sprake is van een crisissituatie of een gerechtelijk bevel. Eerder deze week liet de gemeente weten dat kinderen die zich nu aanmelden voor jeugd-ggz en residentiële jeugdhulp nog tot 1 januari 2017 moeten wachten voor een behandeling, omdat het budget voor dit jaar op is. Dat besluit moet nu worden teruggedraaid. De gemeenteraad heeft hiertoe besloten, omdat staatssecretaris Van Rijn eerder liet weten dat ook gemeenten een zorgplicht hebben en ze dus verplicht zijn om alle kinderen – ook bij niet acute situaties – hulp te bieden. Daarnaast vindt de raad dat ‘de gezondheid en welzijn van jongeren niet onder druk mogen komen te staan door budgettekorten’ en wordt verwacht dat een instroomstop nu zal leiden tot hogere kosten in 2017.

De gemeente mag daarom voor jeugdhulp extra geld gebruiken uit de budgetten voor 2018, 2019 en 2020. Op die manier is het probleem voor dit jaar opgelost en kunnen kinderen nu weer gelijk instromen in de jeugdhulp. Er is volgens de raad nog ruim de tijd om bij te kunnen sturen op het budget voor 2019 en later.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.