Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operatiecomplex Flevoziekenhuis gaat op de schop

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het operatiecomplex van het Flevoziekenhuis wordt ingrijpend gemoderniseerd. Het ziekenhuis gaat vier nieuwe operatiekamers met opdekruimtes realiseren. De bestaande ruimtes worden ook verbouwd. Het Flevoziekenhuis verwacht medio 2019 klaar te zijn.
Close Up Of Surgery Team Operating
Foto: AdobeStock

De verbouwing en uitbreiding van het operatiecomplex is noodzakelijk om op de zorgvraag in te spelen en om aan de nieuwste eisen voor techniek, hygiëne en patiëntveiligheid te voldoen. De eerste palen zijn inmiddels in de grond geslagen. ‘Met enthousiasme hebben we het startsein voor de bouw gegeven’, aldus Annette Fijn van Draat, lid van de raad van bestuur. Aan het project hangt een prijskaartje van ongeveer 14 miljoen euro.

Operatiecomplex

Na de verbouwing beschikt het ziekenhuis over negen klasse 1 operatiekamers. Daarvan zijn twee kamers inzetbaar als high-turnover OK. Fijn van Draat noemt de verbouwing een forse en noodzakelijke investering. Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur van het Flevoziekenhuis, vertelt dat het ziekenhuis de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in het EPD, de ICT-infrastructuur en apparatuur. ‘Nu is het operatiecomplex aan de beurt waardoor we voor onze patiënten, nu en in de toekomst, over voldoende, comfortabele en veilige operatieruimte beschikken.’

Efficiëntere patiëntzorg

In de twee nieuwe high-turnover operatiekamers kunnen laagcomplexe operaties, zoals staaroperaties en pijnbehandelingen, onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Het ziekenhuis wil daarmee patiënten efficiënter behandelen.

De huidige ruimtes worden verbouwd om werkprocessen en ruimtes logischer in te delen. Veilige en efficiënte patiëntzorg om en rond de OK’s moeten hierdoor gewaarborgd worden. Voor producten en implantaten wordt een nieuwe opslag gebouwd. Medewerkers krijgen vernieuwde kleed- en verblijfsruimten.

Planning

Het bouwtraject is in fasen opgedeeld, zodat de continuïteit en volledige operatiecapaciteit tijdens de verbouwing wordt gewaarborgd. ‘Het bouwproces is samen met onze bouwpartners gedegen voorbereid’, aldus Fijn van Draat. Het ziekenhuis meldt dat de steriele werkomgeving en luchtbehandeling gegarandeerd blijft. Het gehele project neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. Naar verwachting wordt het vernieuwde complex halverwege 2019 geopend.           

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.