Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opereren in astronautenpak

De orthopedisch chirurgen van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel voeren alle operaties waarbij een prothese wordt ingebracht bij een patiënt uit met een speciale helm op. De helm is ontwikkeld om het risico van infecties bij operaties nog meer te verkleinen.
Opereren in astronautenpak

Die outfit ziet eruit als een astronautenhelm. In de helm bevindt zich een ventilatortje dat op een oplaadbare batterij wordt aangesloten. De helm wordt steriel afgesloten met een rond vizier. De chirurg en zijn assistenten op de OK zijn hierdoor volledig steriel. De ventilator zorgt voor verkoeling in de helm. De beschermende kap, met een plastic kijkscherm erin aan de voorkant, is een ‘disposable’, die wordt na iedere operatie weggegooid. Het kijkscherm is bol, waardoor geen spiegeling ontstaat. Door het gebruik van deze helm wordt het risico op infecties extra verminderd.

Infecties

“Bij het plaatsen van een prothese wordt nou eenmaal stevig gewerkt”, zegt orthopeed Ger Moens op de site van Bernhoven. “Het kan dus gebeuren dat botsplintertjes tegen je vizier spatten. Andersom is ook mogelijk, je loopt het risico als chirurg of verpleegkundige infecties over te brengen op de patiënt als je niet voldoende beschermd bent. Deze helm zorgt voor een optimale beveiliging en vergroot dus de veiligheid voor de patiënt.”

Sneeuwbaleffect

Bernhoven krijgt voorlopig drie helmen, die zijn geleverd door het Osse bedrijf QRS. “Een infectie kost de maatschappij 20 à 30.000 euro. De helmen met kappen kosten in totaal 30.000 euro per jaar. Het is de investering meer dan waard”, zegt Moens in het Brabants Dagblad. Moens verwacht bovendien een sneeuwbaleffect: “Ik kan me voorstellen dat de helmen ook gebruikt gaan worden voor operaties bij mensen met een sterk verminderde afweer.”

Comfortabel

Het team heeft een maand proefgedraaid met de helmen. “En we zijn meteen overtuigd.” Het systeem, dat in Amerika al wel, maar in Nederland voor zover bekend nog niet gebruikt wordt, is in elk geval een stuk comfortabeler dan de ‘oudere’ vorm. “Ik weet uit eigen ervaring dat ze daar in Rotterdam al heel lang mee werken, maar die helmen zijn een stuk zwaarder en er zitten een soort stofzuigerslangen aan, die in de muur ingeplugd moeten worden en je dus belemmeren in je bewegingsvrijheid.” Het is wel wennen zo’n helm op, bekent Moens, want hij moet strak op het hoofd zitten. Maar dat nemen de chirurgen en operatieassistenten voor lief. (Brabants Dagblad)

Bekijk hier een filmpje over het astronautenpak

Filmpje over Bernhoven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.