Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ophef in Kamer rondom bezuinigingen pgb

Mark van Dorresteijn
Premier Mark Rutte en de linkse oppositiepartijen zijn donderdag in een debat over de bezuinigingsplannen van het kabinet geen centimeter nader tot elkaar gekomen. Rutte verdedigde de maatregelen als noodzakelijk, de oppositie verweet hem de sociale zekerheid te slopen en onverschilligheid voor het lot van de zwakkeren in de samenleving.
Ophef in Kamer rondom bezuinigingen pgb

Aanleiding voor het debat in de Tweede Kamer was de vrees van de oppositie voor de opeenstapeling van maatregelen, zoals het snijden in het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorg en bezuinigingen in de sociale werkvoorziening.

Onvermijdelijk

Rutte betoogde dat ingrijpen onvermijdelijk is, bijvoorbeeld in het budget waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. De kosten daarvan stijgen jaarlijks met 23 procent en als dat doorgaat, wordt een “onaanvaardbaar beroep gedaan op de solidariteit tussen mensen”. Volgens Rutte wordt er niet bezuinigd op het pgb, maar gaat het kabinet terug naar het uitgavenniveau van 2010 (2,2 miljard euro). “Zodat we het overeind houden voor wie het essentieel is. Maar we gaan niet door met regelingen die per jaar met een kwart in kosten toenemen.” De totale kosten in de zorg lopen de komende tijd op van 60 naar 74 miljard euro.

Oppositie

De oppositie verweet Rutte dat hij vorig jaar in zijn rol als VVD-leider het persoonsgebonden budget nog kwalificeerde als een vorm van beschaving, maar nu de regeling ten gronde richt. PvdA-fractievoorzitter Job Cohen betitelde de opstelling van Rutte als onverschillig en ongeïnteresseerd in het lot van mensen. SP-leider Emile Roemer zei dat Rutte de sociale zekerheid met een grote botte bijl sloopt. “De premier lijkt niet te beseffen hoe diep dit ingrijpt in het leven van mensen. Hij zal wel weer zeggen dat het meevalt; of erger, dat hij deze mensen aanpakt, juist voor hun eigen bestwil”, zei Roemer.

‘Schandalige bangmakerij’

Roemer botste ook met PVV-Kamerlid Léon de Jong. Die verweet de SP-leider ‘schandalige bangmakerij’ over ontslagen in de sociale werkvoorziening. Roemer zei dat De Jong geen idee heeft van de harde werkelijkheid. Het aantal plekken in de sociale werkplaatsen gaat volgens Roemer van 90.000 naar 30.000.

Prinsjesdag

PVV en ook de VVD noemden de pgb-maatregel pijnlijk, maar onvermijdelijk. Het CDA kondigde aan erop te blijven letten dat patiënten zo veel mogelijk zelf de regie kunnen houden over de zorg die ze nodig hebben. Rutte zegde in het debat toe dat het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag extra secuur zal kijken naar de koopkracht van mensen die geraakt worden door de maatregelen. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. ten eerste heel veel mensen maken er misbruik van ik ken mensen die pgb aanvroegen en konden veel zelf bv zwaar rug patiente zwaar depri maar wel kraten bier dragen en en zeer zware tassen die ik zelf niet zou tillen omdat ze me toch te zwaar zijn of klussen en dan ok nog zwart bijverdienen bv sloop bedrijven dus er moet zeker wat scherper gekeken worden erna dus niet alles wat op papier staat klopt altijd ik kan me er erg aan storen terwijl andere hard moeten werken voor iets voor elkaar te krijgen en die dit wel nodig hebben dat noem ik pas onbergrijpelijk

 2. Lees alle reacties
 3. Deze regering heeft niks met de
  mensen onderaan de samenleving, die kunnen wat hen betreft verhongeren en liever nog weggooien bij oud vuil. Zodat de rijken in dit land het nog beter krijgen.
  Liever gooien ze miljarden over de balk voor het buitenland (zoals Griekenland)
  eigen volk kan wat hen betreft stikken. De overheid steelt daarvoor hun eigen volk. Misschien een leuk onderwerp voor de programma OPGELICHT.

 4. Eigenlijk kan ik het wel waarderen van de VVD en PVV dat ze de maatregel pijnlijk noemen. Het is een bijzonder harde maatregel, zeker ook gezien het beperkte budget dat beschikbaar is voor contracteerruimte. Ik vind die houding van het CDA walgelijk. Vertel de mensen gewoon wat er gaat gebeuren, dan kunnen ze zich tenminste voorbereiden.

 5. Ik heb het debat gevolgd op de PC. Cohen, Sap en Roemer kenden de juiste feiten, hadden hun dossiers gelezen. Rutte draaide maar wat…noemde verkeerde getallen. Ging toaal aan het feit voorbij dat ZIN minimaal 30% duuder is, alle PGB houders in functie’s en klasse moeten terug naar ZIN!!!!!!
  DOM, Dommer, Domst.
  Wat een onzin heb ik gehoord. En de mantelzorger mag de rest doen……..Met een psychische beperking, Autisme, heb je GEEN vrijwillige hulp. Te zwaar, onbegrijpelijk voor buitenstaanders. Wij zijn onze hele familie verloren…Rutte, draai nou eens een week in mijn gezin mee, zonder onze hulpverleners! En vertel ons dan hoe wij hulp moeten organiseren.Straks zijn de kinderen 18 jaar, geen inkomen, Wajong ivm gezamelijk inkomen, hoge zorgverzekering, verplichte eigen risico, eigen bijdrage enz, Geen bijbaantje, geen geld. Teruggeworpen op mama en papa, die het financieel veel te zwaar krijgen. En kom niet met die onzin aan tegemoetkoming zorgkosten want dat is een schijntje op de totale lasten.
  Den Haag, U begrijpt er echt totaal niets van, u moet nodig in therapie!!!!!!! Zodat de schellen van uw oogkleppen vallen….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.