Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ophef over fusieplannen Philadelphia

Zes vakbondsorganisaties hebben een brandbrief gestuurd aan de werknemers van Kruiswerk West-Veluwe Philadelphia Zorg (KWV) en Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG). De beoogde bestuurlijke fusie tussen beide organisaties is volgens de bonden een zeer slechte zaak.

De bonden ABVAKABO FNV, NU’91, FBZ, CNV Publieke Zaak, Unie Zorg en Welzijn en RMU/GMV hebben de brandbrief ondertekend. Zij krijgen bijval van het CDA, de PvdA en de SP. Kamerlid Jan de Vries (CDA) heeft Kamervragen over de voorgenomen fusie gesteld aan minister Klink van VWS. De bonden en partijen zijn ongerust over de financiële gevolgen voor de betrokken organisaties van de voorgenomen fusie.

Positie personeel

Daarnaast maken ze zich zorgen over de positie van de werknemers. De bonden proberen al geruime tijd met het bestuur van de organisaties rond de tafel te komen om duidelijkheid te krijgen. Het ergert de bonden dat het bestuur tot nu toe geen helderheid geeft over de voorgenomen fusie. Volgens bestuurder Jan Kramer van ABVAKABO FNV is het vertrouwen van de vakorganisaties in de raden van bestuur door de gang van zaken tot beneden het vriespunt gedaald. “Je ziet de partijen van grote fusieorganisaties in de zorg na een fusie slechter presteren. En het lijkt in dit geval alsof het bestuur helemaal geen verantwoording wil afleggen over wat het personeel kan verwachten ten aanzien van werkgelegenheid. Alle beslissingen worden heel ondoorzichtig genomen zonder enige momenten van medezeggenschap.”

Omstreden fusieorganisatie

Volgens bestuurder Bart ten Have van vakbond NU’91 worden de zorgen deels veroorzaakt doordat KWV onder de paraplu van de omstreden fusieorganisatie Espria valt. “De door Philadelphia Zorg overgenomen stichting Kruiswerk West-Veluwe was een positief draaiende instelling. Na één jaar onder Stichting Philadelphia Zorg zit die nu diep in de rode cijfers.”

Regulier overleg

Vice-voorziter van de raad van bestuur van Espria, Frits Brink: “We zijn verbaasd over de open brief van de bonden. Er is tot dit moment regulier overleg geweest tussen de bonden en Philadelphia, Evean Groep en Woonzorg Nederland. De fusie tussen KWV en STMG is onderwerp van bespreking geweest binnen Philadelphia. De reactie van de bonden riekt naar stemmingmakerij. Dat bonden deze voorgenomen fusie op één lijn stellen met de fusie van Espria is ook wat tendentieus.” Op 8 september staat een afspraak tussen de bonden en de raad van bestuur van Espria gepland. Brink: “Dan spreken we nader. We lopen niet op dat overleg vooruit.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NMa en NZa zijn het oneens over megafusie

Kamer negeert rapport monsterfusie

Evean, Philadelphia en Woonzorg Nederland dichter bij fusie

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoe groot moet men worden in dit decadente Nederland.
  Collectiviteit werd afgezworen , dus marktwerking?
  De creatie van hoe groter hoe machtiger dat blijkt te kunnen en dan mag men wel zich verrijken.
  Hoe valt dit nu uit te leggen?
  De collectiviteit wordt nu omgekeerd commercieel toegepast als een groot machtsblok waar de burgers of de overheid(dus gemeenschapsgeld) naar de pijpen van bestuurlijk krachtenveld (netwerken)dansen. Het laat zich raden wie zich verrijkt.
  Dus het komt niet op de juiste plaats terecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.