Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ophef over lager loonbod Axxicom

Vakbond Abvakabo FNV heeft teleurgesteld gereageerd op het nieuws dat twintig thuishulpen een lagere schaal hebben geaccepteerd van werkgever Axxicom. Vakbond Abvakabo FNV noemt het schandalig dat de rekening van bezuinigen bij werknemers komt te liggen.
Ophef over lager loonbod Axxicom
Foto: ANP - Roos Koole

De twintig thuishulpen van Axxicom uit de gemeente West Maas en Waal die het verzoek kregen om een lager ingeschaalde functie te accepteren, hebben daarmee ingestemd. De thuishulpen leveren hierdoor 10 tot 15 procent in van hun salaris. Dat bevestigt een woordvoerder van de thuishulporganisatie. ‘We zien gemeenten massaal huishoudelijke hulp steeds lager waarderen. Dat proces is al jaren aan de gang. Medewerkers begonnen ooit in schaal HH2, maar in de loop der jaren is er vrijwel geen enkele gemeente meer die het salaris wil betalen dat bij functieschaal HH2 hoort. Daarom kunnen we het ons niet meer veroorloven huishoudelijke hulpen in te schalen in een salarisschaal hoger dan HH1. Maar in plaats van ontslag hebben we gekozen om mensen binnenboord te houden door ze de HH1-schaal aan te bieden, wat ze allemaal geaccepteerd hebben.’

Politiek gevecht

Onder HH1 verdienen mensen ongeveer een tientje per uur. Bij HH2 lag dat een paar euro hoger. Volgens de Axxicom-woordvoerder is er vrijdag een gesprek geweest over de kwestie met Abvakabo. ‘Ik heb niet het idee dat zij nu verdere actie bij ons gaan voeren. Het is toch meer een gevecht dat in de politiek uitgevochten moet worden. Ik heb tegen de bond gezegd dat ze hun pijlen beter op een ander fenomeen kunnen richten. Namelijk dat sommige gemeenten nu huishoudelijke hulp als algemene voorziening gaan aanbieden. Dan wordt het door zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) geboden voor nog lagere tarieven. Of dat het zwart wordt betaald. Daarover bereiken ons nu allerlei signalen.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

 

5 REACTIES

  1. thuishulpen moeten niet te snel akkoord gaan met loonsverlaging. Er is geen baangarantie(of heeft de baas dit wel geboden?). Wanneer de gemeente de huishoudelijke zorg als algemene voorziening gaat aanbieden zullen cliënten erg veel moeten bijbetalen zodat er cliënten gaan afhaken, ook zij die de zorg hard nodig hebben. En hulpen komen dan alsnog op straat,echter met een WW en wachtgeld gebaseerd op een lager loon.. gemeenten snappen nog steeds niet waarom cliënten hulp in de huishouding nodig hebben. ernstig genoeg dat gemeenteraden die geen verstand van zorg hebben hier juist over gaan beslissen. Budget is al wat er telt.

  2. Lees alle reacties
  3. Nederland glijdt af. De zorg holt in kwaliteit achteruit. De hardwerkende mensen met signaalfunctie worden uitgeknepen tot op het bod. En dan staat er ophef over lager loonaanbod bovenaan dit artikel. Verkeerde insteek. Echt werk moet worden beloond met fatsoenlijk loon! De bestuurders fraudeurs in de zorg en de zorgverziekeraars met de vele opgepotte miljoenen moeten zich diep schamen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.