Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Ophef over ‘snoepreisje’ zorgtop

Tientallen topbestuurders uit de zorg zijn deze week op studiereis in Zwitserland, meldt de Volkskrant vandaag. Ze bestuderen vanuit een toplocatie bij Zürich de reorganisatie van de langdurige zorg in Zwitserland. De reis kost de belastingbetaler bijna 100.000 euro.
Ophef over 'snoepreisje' zorgtop

De reis wordt geleid door Iris van Bennekom, de topambtenaar die op VWS verantwoordelijk is voor de AWBZ. Op de lijst van deelnemers staan onder andere Greet Prins, die Philadelphia Zorg reorganiseerde nadat de gehandicaptenzorginstelling in 2009 bijna failliet ging door mismanagement. Ook Jan de Vries, bestuurder van MEE Nederland en oud-CDA-Kamerlid staat op de lijst. Jopie Nooren van Lunet Zorg uit Brabant, Rob van Dam van de in problemen verkerende Haagse Wijk- en WoonZorg, Rien van der Kolk van De Rijnhoven, Marijke van Putten-Van Vlijmen van GGZ Noord Holland Noord en Joop Hendriks van Bronovo Nebo zijn mee op studiereis.

AWBZ

De deelnemers zien de Zwitserse reorganisatie als voorbeeld. In Den Haag wordt gewerkt aan reorganisatie van de zorg die via de AWBZ is geregeld. De reis kost per persoon 1.535 euro. De zorginstellingen waar de bestuurders werken, betalen de reis.

Schokkend

SP-Kamerlid Renske Leijten zegt in de Volkskrant dat het “schokkend te horen is hoe een elitair clubje naar Zwitserland afreist om inspiratie op te doen voor de langdurige zorg in Nederland”. Leijten: “Het lijkt wel een afscheidsreisje van een vertrekkend topambtenaar. (Van Bennekom stapt op 1 maart over naar zorgverzekeraar De Friesland, red.) Als je iets over Zwitserland wilt weten, geef je ambtenaren een opdracht of je laat Zwitserse experts hier een lezing geven. De rekening zal nu niet misselijk zijn. Dat is bizar. Ik wil hier opheldering over van de minister.”

Zo sober mogelijk

Het ministerie geeft een summiere reactie in de krant: “Beide bewindspersonen op VWS hebben bij hun aantreden duidelijk gemaakt dat in deze tijd van bezuinigingen alle activiteiten en reizen zo sober mogelijk moeten worden uitgevoerd. Deze reis was echter al georganiseerd.” De reis is in opdracht van het ministerie van VWS georganiseerd door de adviesbureaus BKB en Plexus die daarvoor samen 44.744 euro ontvangen. Zowel BKB als Plexus krijgt veel opdrachten van VWS. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Iris van Bennekom weg bij ministerie van VWS

Greet Prins treedt toe tot bestuur Nictiz

CDA: Kosten AWBZ worden onbeheersbaar

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

16 REACTIES

  1. J. Smit : geweldig uw redenering : De zorgkopstukken hebben zich opgeofferd, omdat deze reis geld heeft bespaard door niet gestelde kamervragen ad 30000 euro per vraag ?? Wat echter hebben de nu niet voor de beantwoording in werking gesteld ambtenaren dan NU gedaan ???? 30000 euro salaris ingeleverd?? Zijt Gij zo`n onderbezoldigde??,overwerkte ambtenaar ? Ik frais dat
    de cursus “rechtpraten wat krom is” net zo pennywise en voud is als uw spelling, redenering en daaraan gerelateerde rekenkunde??

  2. Lees alle reacties
  3. de reis p.p. valt mij mee, voor hoe lang zijn ze onderweg en bezig. Dan kan het meevallen. Wel merkwaardig dat het organiseren al meer dan 40.000 kost. Een goede journalist doet follow-up: komt op het onderwerp terug. Maar publicitaire actie van de studenten zou eigenlijk verplicht moeten zijn.
    Overigens, bij een onderzoek naar de werkgelegenheid van de provincie Gelderland blijkt dat 30% van de mensen met een baan ambtenaar zijn (dus inclusief gemeentereiniging etc.). Dat een kamervraag 30.000 euro kost, graag zou ik weten waar dat staat.

  4. Het maken van studiereizen kost nu eenmaal geld. In het bedrijfsleven wordt er veel meer geld uitgegeven aan studiereizen. Het risico is dat vanwege de angst voor imagoschade deze reizen niet meer worden ondernomen. Suboptimaal beleid kost de belastingbetaler op den duur meer geld. Iedereen denk de wijsheid in pacht te hebben om optimaal beleid te maken. Kijk naar andere landen hoe zij het doen!

  5. Misselijk word ik hiervan. En hoezo afscheidsfeestje? Hoe lang was mv. Van Bennekom helemaal bij VWS in dienst, na haar afscheid bij de NPCF?
    Waarom moeten liefst twee externe adviesbureaus zo’n reis organiseren? Er zitten toch genoeg ambtenaren op VWS! En maar bezuinigen op de mensen die niks meer te makken hebben.

  6. Het alternatief zou zijn om ambtenaren dit te gaan onderzoeken. Heeft iemand een idee wat dit kost? In ieder geval een veelfout van de € 100.000.
    Pennywise, pound foolish?
    En wat denk je wat 1 kamervraag kost? Ik meen € 30.000. Kamer, stel vooraf veel kamervragen hierover. Ja, ook dit zijn kosten voor de belastingbetaler.
    Verbazend deze ophef.

  7. 4 namen worden niet genoemd en wie zijn ze dan. Maar de rekening is meer dan nu al deze 150.000 en dan te bedenken dat dit prive afscheids feestje niet de enige is hoe dit geregeld en betaald wordt. VWS heeft recent ook een soortgelijk afscheids feestje gedaan , IGZ in dit geval en hoe treurig het ook is dit gebeurt op zorgelijke grote schaal deze wijze van financiële constructies waar de burger voor op draait. En we spreken over honderden miljoenen. Hier worden ook de handje klap deals gemaakt om vervolgens elkaar alles toe te laten komen via de bekende overleggen, congressen, lezingen en zoals we weten was het onderwerp de patiënt centraal ook een goede kas kraker. Hier is veel geld mee gemoeid geweest en nog steeds. We worden een beetje misselijk van deze toppers. Patienten gaan letterlijk dood omdat er geen geld is en deze graaiers geven het geld uit als water, geld van de patiënt en iedereen weet het en doet mee!

  8. schandalig
    de afgelopen jaren is er regelgeving gekomen om dit soort reisjes voor medisch specialisten te beknotten. nu geeft de regelgever zelf weer blijk van ongepast toepassen van wat zij anderen ontzegd. en nu rechtstreeks op kosten van de belastingbetaler.

  9. Het beste zou zijn om een reis in Nederland te maken. Bij elkaar naar goede voorbeelden en oplossingen zoeken. Dat gebeurt nog veel te weinig in de zorg. En daar leer je juist meer van. Vraag alle deelnemers om na reis op 2 A4tjes te vertellen wat zij hebben geleerd, wat zij in Nederland daarmee gaan doen en kijk na jaar wat daarvan is terecht gekomen

  10. Ongepast.
    Er word zo veel bezuinigd, personeel dat loon in moet leveren, zorg, onderwijs.
    Onvoostelbaar!
    Ik ben zo vreselijk boos.
    Mijn zoon zal bij Lunetzorg moeten gaan wonen.
    Met schamele inkomsten, hoge eigenbijdrage’s. Kortom, in armoede en het bestuur geniet van een reisje Zwitserland.
    En wanneer komt de onderkant van de samenleving in zicht voor zo een geweldige reis?
    Wanneer mag mijn zoon?
    Wij begrijpen deze wereld niet meer. Zoveel zorgen, zorgen over ons inkomen, rekeningen, bijdrage’s. Er blijft te weinig over om fatsoenlijk van te leven. Een huisdier te kunnen onderhouden, verse groenten en fruit, schoenen en een jas kopen, kapper is al luxe.
    Triest en ongepast…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.