Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opzet acute opnameafdelingen stagneert

Mark van Dorresteijn
De opzet van acute opnameafdelingen in ziekenhuizen stagneert vanwege problemen in de financiering. Dat zegt hoogleraar public health, Guus Schrijvers.
Opzet acute opnameafdelingen stagneert

De bekostiging van acute opnameafdelingen, AOA’s, is een probleem, zegt Schrijvers op de website medicalfacts.nl. Hij zegt tegen Zorgvisie dat hij dit weet uit zijn ervaringen in het onderwijs en uit de contacten die hij heeft met zorgverzekeraars. “Er zijn nog geen duidelijke regels. Wie mag een dbc openen? Welke dbc is van toepassing. Wie mag er in?” Op een AOA worden patiënten geplaatst vanaf de spoedeisende hulp. Een SEH-arts stelt de diagnose en zorgt voor doorplaatsing naar de juiste verpleegafdeling. Omdat de SEH-arts vaak ook de dbc opent, zou deze ook het bijbehorende inkomen ontvangen en niet de uiteindelijk verantwoordelijk medisch specialist. Dat belemmert de totstandkoming van AOA’s, stelt Schrijvers.

Tarieven

Een ander probleem betreft de duur van de opname. Het is niet duidelijk wanneer een poliklinisch tarief van toepassing is en wanneer een klinisch tarief. Gevolg is dat ziekenhuizen terughoudend zijn met het openen van een AOA. Er zijn nu ongeveer zeven van deze afdelingen in Nederland en vijf zijn er in oprichting.

Juiste specialisme

Het Amsterdamse Lucas Andreas ziekenhuis zegt geen problemen te hebben met hun AOA. Volgens een woordvoerder worden patiënten meteen onder het juiste specialisme geboekt. Sinds de invoering van het elektronisch patiëntendossier is dat gemakkelijker. Welke dbc wordt gebruikt, hangt af van zowel opnameduur als diagnose. Globaal hanteert het Lucas Andreas een verblijf van langer dan drie uur als opname. Een ziekenhuis verdient meer aan een opname dan aan een poliklinisch verblijf. Daarom is de minimum verblijfsduur op een AOA onderwerp van gesprek tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Noodzaak

Herman Flens, accountmanager zorginkoop bij Agis, vindt de AOA’s voor grote ziekenhuizen met drukke afdelingen spoedeisende hulp op zich een goed idee, mits het besluit de patiënt daar te plaatsen op inhoudelijke gronden is genomen. “Het moet dus niet een afdeling worden waarop patiënten worden neergelegd om ze te kunnen registreren als opname. En waarvan ze dan weer na zoveel uur naar huis gaan. Het moet vooraf al duidelijk zijn dat opname van een patiënt noodzakelijk is. En een AOA mag geen extra personeel vergen of ten koste gaan van schaars personeel op andere afdelingen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Acute opname MC Emmeloord dicht

NZa: beperk rol verzekeraar in acute zorg

Spoedposten verkorten wachttijd acute zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.