Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

OR zegt vertrouwen in toezichthouders SGL op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ondernemingsraad van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van toezicht.
OR zegt vertrouwen in toezichthouders SGL op

Twee toezichthouders zouden zichzelf hebben ‘verrijkt’ toen zij tijdelijk bestuursfuncties uitvoerden, zo staat in een artikel in dagblad De Limburger. De OR heeft ook een klacht ingediend bij de Governancecommissie Gezondheidszorg in Den Haag.

Toezichthouders gaven ‘bestuurlijke bijstand’

Zowel de voorzitter van de raad van toezicht als de vice-voorzitter verrichtten drie maanden bestuurlijke bijstand toen er na het vertrek van bestuurder Guus de Jong nog geen opvolger was gevonden. Zij hebben voor hun diensten respectievelijk 31.738 euro en 68.116 euro ontvangen. Dit salaris zouden zij zelf hebben vastgesteld. OR-woordvoerder Jaap Jongejan noemt dit bedrag in het dagblad ‘buiten proportie’. Het handelen van de twee toezichthouders is volgens hem ‘ernstig in strijd’ met de Zorgbrede Governancecode.

‘Strubbelingen’ SGL Zorg

De raad van toezicht laat via een woordvoerder weten dat de twee toezichthouders gedurende drie maanden ‘bestuurlijke adviezen’ hebben gegeven aan bestuurder De Jong. Vorig jaar is SGL gesplitst in twee delen: SGL-zorg en SGL-diensten. Toenmalig bestuurder De Jong is naar SGL-diensten gegaan en voor SGL-zorg werd een nieuwe bestuurder gezocht. De Jong deed deze taken er tijdelijk bij. Dit lag gevoelig, omdat er ‘strubbelingen’ waren tussen medewerkers van SGL-zorg en De Jong. De woordvoerder stelt dat de twee toezichthouders ‘managementadvies’ gaven. Zij waren drie maanden lang bijna dagelijks in de organisatie aanwezig. De periode duurde langer dan de raad van toezicht had gehoopt. “De raad erkent dat dit feitelijk in strijd is met de Zorgbrede Governancecode, maar op dat moment was het devies ‘nood breekt wet’. Er was tijd noch geld om het anders te regelen.” De raad van toezicht zegt dat de salariëring conform de richtlijnen is van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen. Daarbij is de raad van mening dat de totale kosten veel minder zijn dan wanneer van de diensten van een interimmer gebruik was gemaakt. “Inclusief kosten van het wervingsbureau kom je dan wel aan 120.000 euro.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Aantal cliënten daalt en omzet stijgt in gehandicaptenzorg

Weblog: Leg uit (zorgbrede governancecode)

U kunt nog naar het Zorgvisie Thuiszorgcongres

De zorginkoop in de thuiszorg gaat op de schop! Wat er staat te gebeuren hoort u op 3 november a.s. tijdens het Zorgvisie Thuiszorgcongres ‘Op weg naar Outcome-indicatoren in de thuiszorg’. Zie voor info: www.reedbusinessevents.nl/gezondheidszorg

3 REACTIES

  1. Hier is sprake van de creatie van een bestuurlijke omissie en deze met een drogreden ten eigen baten ( tesamen euro 100.000,00) te misbruiken ,met de niet bewezen noch te bewijzen, ongevraagde toevoeging dat zij toch maar mooi 20.000,00 euro bespaard hebben op een interim, in mijn optiek een andere totaal overbodige zorgpooier.

  2. Lees alle reacties
  3. Jaren geleden eenzelfde ervaring meegemaakt als OR-Lid.
    Het is en blijft een discussie met elkaar en in overleg gaan met elkaar.Limburg ken ik goed, jaren OR cursusssen gevolgd in Valkenburg & Omg. , maar interne/externe communicatie heeft voor mij prioriteit !

  4. De RvT van SGL had pro-actief naar buiten moeten komen met haar argumenten. Nu het een reactie is op aanvallen van het OR roepen de argumenten gevoelens op van rechtpraten wat krom is. Dus zoals altijd wanneer wordt afgeweken van een richtlijn, zo snel mogelijk openheid van zaken geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.