Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

OR zegt vertrouwen op in WWZ-Mariënstaete-Valent

De ondernemingsraad van WWZ, onderdeel van het onlangs gefuseerde stichting WWZ- Mariënstaete-Valent, heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van de ouderenzorgaanbieder. Dat meldt advocate Irene de Brouwer.

Brouwer werkt voor de OR van de vroeger zelfstandige stichting WWZ. De OR maakte eerder al een gang naar de Ondernemingskamer, waarna de rechter een expert aanwees om een onafhankelijk financieel onderzoek uit te voeren. De uitslag van dit onderzoek is een belangrijke reden voor de OR om het vertrouwen op te zeggen in de raad van bestuur en zijn beleid. “De OR wil graag benadrukken dat er geen kritiek is op de kwaliteit van zorg”, aldus De Brouwer.

Sommaties

Na het schriftelijk opzeggen van het vertrouwen reageerde het bestuur van de stichting met sommaties en aansprakelijkheidstellingen, volgens de advocate. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt het versturen van de sommatie, maar voegt daaraan toe dat deze is ingetrokken. “Een eventueel kort geding over de brief waarin de OR het vertrouwen heeft opgezegd, is daarmee van de baan.” Volgens het bestuur van WWZ-Mariënstaete-Valent stond de brief vol onjuistheden. De angst bestond dat deze brief ook verstuurd zou worden naar het personeel van de zorgaanbieder. Dit zou tot onrust leiden.

Ondernemingskamer

De OR van WWZ stapt wel weer naar de Ondernemingskamer, erkennen advocate De Brouwer en de woordvoerder van de stichting. De fusie van WWZ, Mariënstaete en Valent is nog steeds het belangrijkste twistpunt. De ondernemingsraad stapte in mei dit jaar naar de rechter om de juridische fusie uit te stellen van de stichtingen die in 2007 al bestuurlijk waren verbonden aan elkaar. Reden voor de OR was de financiële positie van de stichting en het ontbreken van een degelijke onderbouwing van de jaarrekening. De fusie werd doorgezet; de rechter vonniste om het onafhankelijke onderzoek. Zowel de advocate als de woordvoerder kunnen geen uitspraken doen over de resultaten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Stichting WWZ-Mariënstate-Valent in de problemen

OR klaar voor rechtszaak tegen fusie Bollenstreek

‘Opheffen ondernemingsraad is niet erg’

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Die RvB heeft altijd commentaar op hetgeen de OR doet. Ik doel op de brief waarin de OR het vertrouwen opzegt. Die stond zeker vol onzin, volgens de RvB. Maar goed, daar gaat Houtzagers het dus niet mee redden. Het rapport heeft dus aanleiding gegeven 2 leden van de RvB het veld te laten ruimen. Eén is gewoon eruitgetrapt en de ander heeft een andere functie gekregen. Waarom is dan niet het opperhoofd van de RvB buitenspel gezet, of kon De Kleijne zijn functiescheiding niet meer waarmaken. Zeer ongeloofwaardig allemaal. Kortom: niet alleen Houtzagers ligt nu dik onder vuur, maar ook Jan de Kleijne. Hoogste tijd dat de hele RvB en de RvT er door het personeel (OR’en en Cliëntenraden) uitgeschopt worden.

 3. Het wordt toch echt wel spannend nu de OR opnieuw naar de Ondernemerskamer stapt. Stel dat er uitkomt dat er niet gefuseerd had mogen worden vanwege veel te late transparantie over cijfers etc. Dan kan Houtzagers dus zonder gouden handdruk direct de laan uitgestuurd worden en neem dan gelijk die Jan de Kleijne maar mee. Die was de laatste tijd veel te close met Houtzagers, dus van enige functiescheiding was geen sprake meer. Zal zijn naam dus geen goed doen want als bestuurder bij een ziekenhuis in Amersfoort moet hij een stevige aanvraag tot een bouw en verbouwing verdedigen. Ja, de politiek ziet hem al aankomen.
  Als OR kun je straks, afhankelijk van de resultante, wel na laten gaan of deze bestuurders nog in hun privévermogen aansprakelijk zijn te stellen.

 4. Wanneer wordt het rapport openbaar gemaakt? Is die RvB en RvT nu helemaal van de pot gerukt? Het is en blijft een semi publieke instelling, dus ik heb daar ook recht op als belastingbetaler, want via subsidies van het ministerie wordt WMV mede gefinancierd.Dus ik wil weten: waar is mijn (belasting)geld gebleven.
  En anders afdwingen met behulp van vakbonden en vragen stellen via Tweede Kamerleden (Jan de Vries CDA) aan de minister waarom het rapport niet openbaar gemaakt mag worden. Dan maar via de Wet Openbaarheid Bestuur.

 5. Het mag zo langzamerhand wel duidelijk worden, dat RvB alles heeft geprobeerd om OR-leden te intimideren. Overigens met goedvinden van de RvT. Het wordt inderdaad de hoogste tijd dat de OR’en gezamenlijk (blijven) optrekken en zich niet langer meer laten bangmaken door de werkgever. Ik pleit er voor dat Houtzagers nu terugbetaald krijgt wat ze zelf altijd al heeft gedaan, nl. van dikhout zaagt men planken en helaas is er voor haar geen enkele plek meer in de organisatie. Ze heeft al veel te lang lopen aanrommelen voor veel geld en ook bewust een heel leger interimmers binnengegaald. Dus Houtzagers moet nu zo snel mogelijk weg inclusief de huidige RvT. En ik zou laten onderzoeken door de OR’en of de verliezen te verhalen zijn op de falende bestuursleden.

 6. Toch erg, een organisatie die voor een paar jaar geleden nog vitaal was en positief in het nieuws kwam. Dat er zo veel onrust onzekerheden en angst voor hun eigen positie is onder de medewerkers.Let wel, ik ga ervan uit dat de problemen juist niet veroorzaakt zijn door de hardwerkende mensen in het veld maar door mismangement en te veel bezig zijn met de eigen interne organisatie dor dat zelfde mangement. Groot is niet langer in, maar klein en herkenbaar. De organisatie heeft m i te weinig ingezet op haar corbuisnes namelijk ; goede zorg verlenen door goede zorg te verlenen aan haar medewerkers.

 7. Waar is alle input gebleven!
  Laten we hopen dat de actie van WWZ resultaat oplevert en mw.H. ook haar biezen moet pakken.
  Gedane zaken nemen geen keer (of toch wel…), maar hopelijk toch nog iets van gerechtigheid. OR WWZ, go for it, en andere OR-en sta voor je medewerkers ook die zijn er klaar mee!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.