Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Orbis overdreef bewust financiële nood

Mark van Dorresteijn
De Orbis-top heeft medio 2009 de financiële situatie van het concern in de media maandenlang bewust somberder afgeschilderd dan het geval was. Het doel was om de provincie en Sittard-Geleen te overtuigen van de noodzaak borg te staan voor de financiering van het sociaal plan. Dat meldt dagblad De Limburger.
Orbis overdreef bewust financiële nood

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) spande een kort geding aan tegen de provincie en Sittard-Geleen uit onvrede met de financiële steun van de provincie aan Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard. Tijdens de zitting deze week stelde Orbis-advocaat Tom van Helmond dat er van een faillissement nooit sprake is geweest. “De Orbis-top deed de uitspraken om een sense of urgency te kweken”, zegt Van Helmond in het dagblad. “Orbis was ook zeker niet ten onder gegaan als de lening van 17 miljoen euro voor het sociaal plan niet met borgstellingen was afgedekt. Orbis had ook, goedkoper, via collectief ontslag van 550 werknemers afgekund. Uit ‘goed werkgeverschap’ koos Orbis voor vertrekregelingen.”

Steun direct afgewezen

Volgens Gerard van der Wal, azM-raadsman, had de steun aan Orbis eerst voorgelegd moeten worden aan de Europese Commissie. Die had de steun volgens hem direct afgewezen omdat Orbis niet voldeed aan de EU-criteria.

Marktconforme vergoeding

Tijdens de zitting bestreden provincie en gemeente dat het voorbestaan van Orbis op het spel stond. Zij benadrukten dat Orbis voor de borgsstellingen een ‘marktconforme’ vergoeding betaalt. Eind 2009, toen de borgstellingen rond kwamen, beschikte het concern over 10 miljoen euro op de rekening-courant en was er 20 miljoen kredietruimte. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuis Maastricht spant kort geding aan tegen provincie

Financiering sociaal plan Orbis rond

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Laat Orbis nu eerst eens publiekelijk vertellen hoeveel personeelsleden uit zich zelf zijn vertrokken.
  Zeer Zeer veel tot verplegend personeel aan toe.
  Dat heeft orbis geen Euro gekost, wellicht daarom de onverwacht grote liquiditeitsruimte.
  Ra Ra waar was / is het geld dan wel voor nodig?

 2. Lees alle reacties
 3. De Strategie van het Ziekenhuis begrijp is. Doel is om te overleven voor zijn/haar Clienten in Limburg en Omgeving en de Werkgelegenheid van de Medewerkers garanderen.De Limburgers geef ik groot gelijk. De Staat der Nederlanden kan de Banken met Miljarden steunen. De Bankiers blijven doorgaan met hun ” zakken ” vullen.De Politiek vindt het allemaal prima. Carpe Diem , ORBIS !

 4. @Freek: het maakt niet eens zoveel uit of het bericht klopt of niet, mensen geloven al snel wat er in de krant geschreven staat. Dus Tjark heeft gelijk: het vertrouwen van het publiek wordt hierdoor niet vergroot… Dan zie je dus ook meteen de invloed/ macht van de media, het gaat niet om de correctheid van de omgeving, maar om de toonzetting. Wat betreft inhoud bericht: Orbis had misschien gebruik kunnen maken van een collectieve ontslagregeling, maar als ze daar toen voor gekozen hadden was er ook veel ophef over gekomen. Dus ze hadden het toch nooit goed gedaan, zeker voor de media niet, die smullen hiervan.

 5. dit bericht zal helaas het vertrouwen van het publiek in de bestuurders van ziekenhuizen en andere zorginstellingen zeker niet vergroten. ze roepen om economische zelfstandigheid, maar halen alles uit de kast om de samenleving voor de kosten te laten opdraaien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.