Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde: ‘DBC’s werken niet goed’

UTRECHT - Het nieuwe declaratiesysteem (dbc) voor ziekenhuizen werkt nog steeds niet naar behoren. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Orde van Medisch Specialisten die donderdag aan een topambtenaar van minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) is uitgereikt.

Hoogervorst had de Tweede Kamer beloofd om de laatste problemen in juni op te lossen. Inmiddels is die datum al verschoven naar januari 2007. Dat blijkt ook nodig, want de Orde is nog lang niet tevreden. Zo krijgen patiënten nog steeds onbegrijpelijke rekeningen en zijn de artsen nog veel te veel tijd kwijt aan administratieve rompslomp. Volgens de Orde is het gewenste eindresultaat “nog mijlenver weg”.

Specialisten

De specialisten hebben een aantal verbeterpunten opgesteld, maar het ziet er naar uit dat de minister niet alle punten overneemt. Ook de ziekenhuizen hebben een wensenlijstje bij de minister op tafel gelegd. Hoogervorst zal deze maand nog aan de Kamer laten weten hoe hij de problemen wil oplossen.

Marktwerking

Daar is haast meegemoeid, want de dbc’s zijn nodig voor de door hem gewenste marktwerking in de zorg en de invoering van meer mogelijkheden voor ziekenhuizen en specialisten om met verzekeraars te onderhandelen over prijzen. Nu mogen ze dat slechts doen voor 10 procent van de behandelingen, de overige behandelingen hebben door de overheid vastgestelde prijzen.

Niet vies

De zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de specialisten vinden dat hierdoor het niet goed mogelijk is om de voordelen van de marktwerking te bereiken en vinden dat Hoogervorst hen meer onderhandelingsruimte moet geven. Onlangs liet de minister merken dat hij daar niet helemaal vies van was. Maar hij stelde wel behoefte te hebben aan maximumprijzen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.