Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Orde naar de rechter vanwege plannen Klink

Medisch specialisten en ziekenhuizen hebben zich gisteren tegen plannen van demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid gekeerd om per 2011 het bestuur van ziekenhuizen volledig verantwoordelijk te maken voor de honoraria van de specialisten.
Orde naar de rechter vanwege plannen Klink

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt de plannen ‘op dit moment onuitvoerbaar’. De Orde van Medisch Specialisten kondigde aan naar de rechter te stappen.

Miljardenclaim

De Orde zegt zich maximaal te verzetten tegen de plannen van Klink. De specialisten dreigen met een miljardenclaim als Klink de praktijken van de vrijeberoepsbeoefenaren wil onteigenen. Medisch specialisten willen liever zelf het budget beheren, net zoals dat in het verleden het geval was. Aanpassing van de wet is hiervoor niet eens nodig. Daarnaast wijst de Orde erop dat de huidige situatie met vrijgevestigde specialisten en specialisten in dienstverband die samen komen in een medische staf, heeft bewezen goed te werken.

Schutting

De NVZ vereniging van ziekenhuizen noemt de plannen op dit moment onuitvoerbaar. Voorzitter Roelf de Boer van NVZ vereniging van ziekenhuizen: ”Dit voelt in eerste instantie niet goed, alsof er beheersd iets over de schutting wordt gegooid.” Hij vindt dat Klink het voorstel onvoldoende handen en voeten geeft.

Gewaarschuwd

Ondertussen beschuldigt de Orde demissionair minister Klink ervan doelbewust op een conflict aan te sturen. Hij zou met een ondoordacht plan zijn gekomen, terwijl hij de problemen zelf heeft veroorzaakt. De Orde heeft naar eigen zeggen gewaarschuwd voor fouten in de dbc-systematiek waardoor vooral ondersteunend specialisten bovenmatig veel gingen verdienen. Ook had Klink kunnen weten dat invoering van een normatief uurtarief zou leiden tot omzetstijgingen. Verbazingwekkend, zegt de Orde, dat een demissionair kabinet dergelijke verstrekkende besluiten door het parlement probeert te jagen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees meer:

Weblog: Demissionair? Klink gaat door!

Klink wil specialisten budgetteren

GroenLinks: nieuwe specialisten in loondienst

Specialisten stellen acties voorlopig uit

2 REACTIES

 1. Dhr Terlouw roept wel heel gemakkelijk dat er 10-15% is te bezuinigen in de zorg maar geeft er geen onderbouwing aan. Zomaar iets roepen en vervolgens zeggen dat de specialisten moeten inleveren is wel heel kort door de bocht.
  Natuurlijk zijn exorbitante inkomens in de zorg niet de prioriteit van de specialisten. Toch onderkennen zij dit probleem wel. Om dan eenzijdig een maatregel opgelegd te krijgen van een demissionair minister is natuurlijk “niet netjes” om het voorzichtig uit te drukken.
  Het idee van een gezamenlijk plan is natuurlijk geweldig om draagvlak te creeeren, maar dergelijke constructies hebben in het verleden ook niet tot een bevredigende oplossing geleidt.
  Ik ben voorstander van een geleidelijke afbouw van de inkomens van de medisch specialisten tot de Balkendenorm over een periode van 5 jaar. Het maakt niet uit of ze in loondienst zij of niet. Overigens moeten de bestuurders zich ook aan diezelfde norn houden en dat is zeker niet altijd het geval.

 2. Lees alle reacties
 3. Dat de specialisten gaan steigeren hiervan begrijp ik helemaal voor de reden dat er een wijziging wordt ingevoerd die niet zomaar even kan worden geimplementeerd, maar….
  Is het niet een gewone bedrijfsvoering dat je werkt bij een bedrijf en die betaald je salaris, bonus, enz., dat specialisten zelf kunnen beslissen hoeveel ze zelf betaald krijgen is ook een vreemde situatie.
  Andere kant ik ben een jaar of 2 bezig geweest met de DBC structuur en dit klopt ook van geen meter.
  Kortom het is een vrijplaats om ellende op ellende te maken en eigenlijk niemand wil 3 stappen achteruit om later 5 stappen vooruit te gaan, daar er genoeg verbeteringen zijn door te voeren, doet dit pijn, maar goed dat is verbetering.
  De context van verbetering moet zijn zorg, patient, service en niet verbetering in financieen dit mag niet een doel zijn maar moet een afgeleide zijn.
  Als zorginstellingen en specialisten nou een ophouden met vechten en eens gaan nadenken waarvoor ze vechten (betere zorg, toch?) en met een concreet voorstel gaan komen naar een minister waar geen speld tussen valt te krijgen zal het zorg budget met 20-30% omlaag kunnen met zelfde en/of verbeterde zorg.
  Het is van de zotte als je een zorg professional zegt dat hij bespaard met bepaalde dingen, dat je een antwoord krijgt “ja maar daar is niemand voor geintresseerd???”, dus niemand is geintresseerd in dat goede salaris als specialist, dit moet ergens van betaald worden.
  Het budget van de zorg is dan ook exorbitant + 65 miljard op jaar basis een duizend of 4 per persoon??
  Je werkt dus gemiddeld 2 maanden voor de zorg, lijkt mij niet logisch en kan best minder.
  Ook heb ik wel eens opmerkingen voorbij horen flitsen zorg en geld is niet met elkaar verbonden, nou dit is wel degelijk als er geen geld wordt verdiend kan het ziekenhuis niet draaien, ik ben er van overtuigd elk ziekenhuis in nederland kan draaien en winst maken, waarom in de zorg is winst nou zo’n vies woord en begrijpt haast niemand dat je MOET winst draaien wil je overleven.
  Een zorg instelling die 200 miljoen omzet en 80.000 euro winst draait moet zich vreselijk schamen, want dit is geen winst dit is verlies.
  Kom met productie, verbeter, besparingsprocessen en ga dan met elkaar een oplossing vinden.
  Er worden miljarden uitgegeven aan niets en iedereen, maak mensen veranwoordelijk dat elk dubbeltje maar 1 keer kan worden uitgegeven en moet worden goed besteed, er zijn zat voorbeelden dat dit kan (Slotervaart bijv.).
  Ik als burger wordt een beetje misselijk van deze discussies en zie niet partijen zoeken naar een oplossing maar over en weer allerlei dingen over de bune gooien om persoonlijke heilige huisjes zien te raken.
  Zou leuk zijn als specialisten, ziekenhuizen en VWS nou eens met een gezamelijk plan zouden komen waar komende 5 jaar 10-15 miljard zou worden bespaard en zorg op het zelfde niveau is, wat makkelijk kan, laat de ballon maar met overtollig lucht weglopen, ik weet uit ervaring dat er veel specialisten zijn die dit zien, maar ook veel specialisten “die hun tijd uitzitten”, specialisten jullie werken voor een ziekenhuis, bevalt het niet ga weg, voor ziekenhuizen jullie moeten kwaliteitszorg leveren doen jllie dit niet en is er een focus op prestige projecten, verdien je het failliet te gaan, VWS stuur dingen aan en zet een 5 jaren plan op waarbij zorg 10-15% goedkoper wordt en probeer niet een gemaakt probleem per direct af te schieten, dit gaat niet.
  Jullie praten over een budget van +65 Miljard alsof het weekelijks zakgeld is, zorg moet goede zorg zijn anders kan je beter geen wettelijke zorg toepassen en de wettelijke betalingen afschaffen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.