Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde oneens met dbc-verbeterplan

MAARSSEN - Medisch specialisten moeten de diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) blijven vaststellen. Dat stelt de Orde van Medisch Specialisten in reactie op het vorige week door de NVZ vereniging van ziekenhuizen gepresenteerde dbc-verbeterplan.

Volgens het verbeterplan van de NVZ hoeven artsen alleen nog de diagnose en eventuele verrichtingen te registreren. Op basis daarvan berekent het administratief systeem de declarabele dbc’s. Voordeel hiervan is volgens de NVZ dat de administratieve lasten voor de specialisten verminderen. Bovendien neemt de betrouwbaarheid toe doordat de mogelijkheden om de rekening te beïnvloeden afnemen.

Verbeterpunten

Het verbeterplan van de NVZ is gebaseerd op de tien verbeterpunten die halverwege dit jaar door ziekenhuizen, verzekeraars en specialisten zijn opgesteld. Ook toen al gaf de Orde aan dat ze alleen akkoord gingen met het tienpuntenplan als de medisch specialist, als inhoudelijk deskundige, de dbc blijft vaststellen.

Committeren

De Orde vindt het verbeterplan van de NVZ nog niet rijp om zich daar aan te committeren. Daarvoor moet het nog verder uitgewerkt worden. De Orde is het er dan ook niet mee eens dat het verbeterplan al in de ziekenhuizen wordt verspreid onder medisch specialisten. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.