Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde zet falende artsen op zwarte lijst

Redactie Zorgvisie
De Orde van Medisch Specialisten gaat een zwarte lijst aanleggen van slecht functionerende artsen. Het gaat bijvoorbeeld om specialisten die door een drank- of drugsverslaving hun werk niet goed doen.
Orde zet falende artsen op zwarte lijst

Dat kondigt vicevoorzitter Harry van Hulsteijn aan in het Nederlands Dagblad. Het is de bedoeling dat aantoonbaar wanpresterende artsen niet meer ergens anders aan de slag kunnen gaan. De Orde van Medisch Specialisten heeft een protocol voor het omgaan met slecht functionerende specialisten. De zwarte lijst wordt daarvan het sluitstuk, zegt woordvoerster Ellen van Rooij desgevraagd.

Verslaafde artsen

Van Rooij: “Als het protocol gevolgd is en iemand zich niet verbetert, volgt uiteindelijk de zwaarste maatregel: ontbinding van het contract. Dat moet dan vervolgens wel ergens vastliggen. Het gaat om artsen die niet meer aan het werk moeten kunnen gaan.” De artsenvereniging schat dat één op de twintig specialisten niet goed functioneert, maar dat slechts een handjevol zulk slecht werk levert dat hij op een zwarte lijst thuishoort. Bijvoorbeeld door een verslaving of doordat ze patiënten seksueel lastigvallen. Van Rooij: “We vermoeden dat het maar om zo’n tien mensen zal gaan.”

Europese zwarte lijst

De artsenorganisatie wil de lijst zelf beheren. Ziekenhuizen kunnen haar vragen of een specialist erop staat. Van Hulsteijn vindt dat de zwarte lijst zich ook moet uitstrekken tot andere landen, zegt hij tegen Zorgvisie. “Zover zijn we nog niet, maar je zou dat in Europees verband moeten regelen. Natuurlijk wel met de nodige privacywaarborgen.”

Patiënt krijgt geen toegang

Voor falende artsen die een eigen praktijk beginnen, heeft de Orde nog geen oplossing bedacht. Patiënten krijgen geen toegang tot de bezwarende informatie. Van Rooij denkt dat het een taak kan zijn van zorgverzekeraars om navraag te doen naar vrijgevestigde specialisten. (Zorgvisie – Krista Kroon/Carina van Aartsen)

Lees ook:

Nederlandse artsen het gelukkigst van Europa

Orde komt met leidraad voor medisch specialisten

Weblog: Klap voor medisch machtsbolwerk

Specialisten gaan elkaar evalueren

RVZ pleit voor opleiden extra artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.