Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Oudere werknemers vaker in nachtdienst

Mark van Dorresteijn
Oudere werknemers, met name 55-plussers, draaien in de ziekenhuizen relatief de meeste nachtdiensten. Dat blijkt uit onderzoek van IVA beleidsonderzoek en advies onder 5311 medewerkers.
Oudere werknemers vaker in nachtdienst

Gemiddeld werken 55-plussers 5,5 nachten per maand. De groep 31-40-jarigen werkt relatief het minst: 3,7 nachten per maand. Het gemiddelde ligt op 4,4 nachten. Het werken in de nacht wordt door de medewerkers als zwaarder en minder aantrekkelijk beschouwd naarmate hun leeftijd stijgt. Een uitzondering hierop zijn de 55-plussers die vrijwillig nachtdiensten draaien (ten tijde van het onderzoek lag de grens op 55 jaar). Zij zien het werk relatief gezien minder zwaar en zijn over het algemeen meer tevreden over de nachtdiensten.

Verhoging van de leeftijd

Abvakabo FNV heeft in 2009 ingestemd met verhoging van de leeftijdsgrens van 55 naar 57 jaar voor het draaien van de nachtdiensten op vrijwillige basis. De bond zegt te hebben geluisterd naar de beweringen van de werkgevers dat meer oudere medewerkers nachtdiensten moesten draaien om een tekort aan nachtpersoneel te voorkomen. Veel 50-plussers bleken niet blij met deze afspraak omdat zij pas twee jaar later van de nachtdiensten af kunnen zien.

Verlagen van de leeftijd

Nu Abvakabo ontdekt dat juist de oudere werknemer opdraait voor de nachtdienst, wil de vakbond de leeftijd weer verlagen naar 55. “Het is zuur dat medewerkers tussen 55 en 57 gedwongen worden om in de nacht te werken, terwijl nu blijkt dat ze al oververtegenwoordigd zijn in de nacht”, stelt Elise Merlijn, cao-onderhandelaar Abvakabo FNV. ”

Individueel bepalen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt dat het rapport geen aanleiding geeft om de leeftijd terug te draaien naar 55. “In het rapport zien we juist dat er veel mensen zijn die vrijwillig nachtdiensten draaien”, reageert woordvoerder Lara ten Bos. “Het zou dus beter zijn om te kijken naar de individuele wensen van de werknemer. Daarbij zeggen we wel dat de mensen die slecht tegen de nachtdienst kunnen, deze dienst beter niet kunnen draaien omdat het bijvoorbeeld zorgt voor een toename van het ziekteverzuim. Werkgevers houden daar ook rekening mee.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Eindrapport: Werken in de nacht (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Hoezo werknemers houden rekening met jou. Als het vastligt dat er tot 57 jaar nachtdiensten gewerkt moeten worden word ik min of meer gedwongen dit ook te doen. Ook al heb ik veel problemen met nachten werken.Ik word komend jaar 55 en was blij dan alleen vrijwillig deze dienst te kunnen draaien, wat dus niet zal gebeuren. Vanf mijn 18de heb ik genoeg nachten gewerkt. Kom op zeg, verlagen weer die leeftijd.

  2. Lees alle reacties
  3. deze kan ik niet goed keuren dat men de ouderen in de nacht diens gaan doen.doe svp gewone mensen die diplma hebben voor d3e nacht dat is veel beter dat is veel beter voor de mensen voornamelijk in verpleeghuis of bejaardenhuis og in de GGz instellingen maar geen ouderen die hebben het idiaal er niet meer voor. mensen kijk uit en let op

  4. Voordat er maar ook een besluit genomen wordt in een CAO dient vooraf eerst gedegen onderzoek gedaan te worden onder de desbetreffende leeftijdscategorie, dan besluiten en verbeteringen aanbrengen en niet als een kip z. k. reageren. Het terugdraaien is zondermeer een goede zaak en op basis van vrijwilligheid de diensten draaien.

  5. wat een onzin van de NVZ, een oudere werknemer moet wel met heel goed argumenten komen om geen nacghtdiensten ( of BAC te hoeven draaien) want, we wijken niet af van de CAO, de inzet was juist vanuit werknemers, laat het op basis van vrijwilligheid mogelijk zijn nachtdiensten te draaien

  6. Zelf werkzaam geweest als Verpleegkundige ( 25 jaar ) en nu werkzaam als secretaris ( 16 jaar ) ga dit jaar dec. 2011 met pensioen , hoor ik op de werkvloer , dat de oudere verpleegkundigen steeds meer moeite hebben met nachtdiensten draaien, maar de werkdruk overdag is groter , dus kiest de oudere verpleegkundige voor nachtdienst. Conclusie; de werkdruk is in de nachtdienst minder hoog.Een ARBO-Onderzoek waard voor de OR ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.