Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderen in de schulden om zorg te betalen

Redacteur Zorg+Welzijn
Meer dan 200.000 ouderen zullen zich in de toekomst in de schulden moeten steken om hun zorg te betalen. Dat is de conclusie van een onderzoek door Nyfer in opdracht van ouderenorganisaties. Een aantal kosten voor ouderen is niet meegenomen in koopkrachtplaatjes.
Ouderen in de schulden om zorg te betalen

De gevolgen van het – aangepaste – regeerakkoord Rutte II zullen ouderen hard treffen. Specifieke zorgkosten die ouderen met een chronische ziekte – 1,5 miljoen 65-plussers – zijn niet meegenomen in de koopkrachtplaatjes. Aanspraken op persoonlijke verzorging en dagbesteding bij indicaties korter dan zes maanden vervallen. Allerlei financiële tegemoetkomingen voor zorg vervallen en worden – met bezuiniging – aan de gemeenten over gelaten. Gevolg is dat veel ouderen honderden euro’s per maand zelf moeten betalen voor zorg.

Schulden

Dat blijkt uit een onderzoek van Nyfer in opdracht van CSO, de koepel van de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM. Voor veel ouderen zullen deze aanpassingen van de zorg tot gevolg hebben dat ze zich in de schulden moeten steken om de zorgkosten op te brengen. Dat concludeert Nyfer op basis van eigen berekeningen.

Specifieke kosten

De onderzoekers stellen dat de koopkrachteffecten van het regeerakkoord niet goed zijn berekend door het NIBUD. ‘In de berekeningen van het NIBUD is geen rekening gehouden met specifieke zorgkosten voor bijvoorbeeld een of meer chronische ziekten. Van de 65-plussers heeft meer dan de helft – 1,5 miljoen ouderen – een chronische aandoening.’

Gemeenten

Daarnaast zal een deel van de AWBZ-zorg niet meer beschikbaar zijn, waarschuwen de Nyfer-onderzoekers. Een groot deel AWBZ-zorg wordt bovendien overgeheveld naar gemeenten, zoals persoonlijke verzorging en dagbesteding.  ‘De beschikbaarheid zal per gemeente verschillen. Daarbij wordt het budget met 25 procent gekort.’ Ouderen zullen daarom meer zorg zelf moeten betalen.

Hogere eigen bijdrage

Een groot deel van de huidige intramurale zorg wordt vervangen door zorg aan ouderen die zelfstandig thuis blijven wonen. De Nyfer-onderzoekers waarschuwen voor de financiële gevolgen van een hogere eigen bijdrage in verpleeg- en verzorgingshuizen en de gevolgen van extramuralising van intensieve zorg. ‘Op dit moment ontvangen ruim één op de vijftien ouderen intramurale zorg, een kleine 200.000 ouderen. Daaronder bevinden zich zo’n 85.000 personen die met de aangescherpte normen niet meer in aanmerking zouden komen voor een plaats in een verzorgings- of verpleeghuis. In hoeverre alternatieve intensieve zorg aangeboden wordt, is niet bekend.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.