Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderenbond waarschuwt voor te hoog eigen risico

Veertig procent van de patiënten ziet af van een vervolgbehandeling als deze onder het eigen risico van 375 euro in de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt. Directeur-bestuurder Liane den Haan van ouderenbond ANBO noemt deze uitkomst van het onderzoek van patiëntenfederatie NPCF en het Landelijk Platform GGZ zorgwekkend.
Ouderenbond waarschuwt voor te hoog eigen risico

ANBO baseert zich op deze onderzoeksresultaten van patiëntenfederatie NPCF, Iederin en het Landelijk Platform GGZ. Vooral patiënten met psychische problemen of een beperking en een lager inkomen neigen tamelijk snel naar het weigeren van behandelingen en andere zorg, zoals medicijnen op recept of een consult bij een specialist, zodra het eigen risico wordt aangesproken. Zij kunnen zich een grote uitgave, zoals het eigen risico van 375 euro, niet zomaar permitteren.

Medicatiebeoordeling

ANBO heeft ook al vaker haar zorgen over dit onderwerp geuit. Liane den Haan: ‘Senioren behoren zeker tot de groep van zorgmijders. Een goed voorbeeld waar je zorgmijding ziet optreden is bij de medicatiebeoordeling. De kosten hiervoor vallen onder het eigen risico. Uit eigen onderzoek met apothekerskoepel KNMP blijkt dat zes op de tien patiënten niet zelf willen betalen voor een medicatiebeoordeling, maar dat zeven op de tien van hen wel graag een medicatiebeoordeling wil krijgen. Zeker voor mensen die meer dan vijf medicijnen gebruiken is zo’n periodieke evaluatie essentieel, maar je ziet dat mensen hun geld liever aan andere zorgkosten uitgeven en dat is begrijpelijk.’

Basispakket

Den Haan vervolgt: ‘Ook bij de aanvullende tandartsverzekering is sprake van zorgmijding. Ook hier zie je dat het om de kosten gaat. Een onderzoek vorig jaar van zorgwijzer.nl gaf aan dat een derde van de respondenten de tandarts mijdt vanwege de hoge kosten. Reguliere mondzorg zit namelijk niet meer in de basisverzekering. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat senioren met een smalle beurs dit soort belangrijke zorg uit de weg gaan. Om mensen langer gezond thuis te laten wonen is het essentieel dat zorg niet wordt vermeden. ANBO pleit voor het opnemen van de medicatiebeoordeling en minimaal een tandartscontrole per jaar in het basispakket.’

Verhoging

ANBO wil ook een stop op de jaarlijkse verhoging van het eigen risico. ‘Elk jaar komen er weer een paar tientjes eigen risico en premie bij. Voor mensen met een kleine beurs is dat bijna niet meer op te brengen. En keer op keer blijkt dat verzekeraars veel winst maken, zegt Den Haan. ‘Niet voor niets gaf onze achterban in 2013 in een onderzoek aan dat verzekeraars de winst moeten gebruiken om het eigen risico te verlagen. Het wordt tijd dat Schippers haar oogkleppen omtrent zorgmijding afzet en actie onderneemt, want een zorgmijder kost uiteindelijk veel meer geld dan iemand die tijdig hulp vraagt.’

2 REACTIES

 1. <em>Eigen risico is criminaliteit tegen oude mensen, sorry senioren.
  Fraude in gezondheidzorg is niet te controleren en declaraties system is fout.
  Mischien zou ‘salaries system’ (zeker in ziekenhuisen) een betere oplossing… 
  System met ‘ziekenfonds’ was better dan de huidinge system. ( Hr. Hoogevorst zou al lang in gervangenis moeten zijn…).
  In 5 jr. heeft geen senior spaarrekening meer en AOW en andere pensioenen gehalveert…we kregen Cypriotische (confiscatie van geld over circa euro 100.000), en Grikse toestanden med deze kabinet en PVdA Dijselbloem….
  Slap leker Nederlander.
  </em>

 2. Lees alle reacties
 3. 375 euro is inderdaad veel geld voor minima. En medicijnbeoordeling zou inderdaad in het basispakket moeten zitten, voor zover het dat nu niet zit, net als reguliere tandartszorg. Echter, als iets in het basispakket zit geldt het eigen risico nog steeds. Alleen als er specifieke uitzonderingen voor zijn gemaakt komt dat te vervallen, zoals nu bij de huisartszorg het geval is.
  Ik pleit al enkele jaren voor een ander systeem van eigen bijdragen: alleen eigen bijdragen voor zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg. Zoals daar zijn: bezoek aan de afdeling spoedeisende hulp (SeH), de huisartsenpost en de huisarts, zonder terugkom- of (terug)verwijsbrief van een arts. Door daar bijv. respectievelijk €30 á €60, €15 á €30 en €5 á €10 voor te vragen wordt overmatig zorgvraaggedrag geremd, terwijl (terugkom)bezoek dat nodig wordt geacht door een arts geheel vergoed blijft. 
  Zie voor het hele verhaal <a href=’https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.php’ target=’_blank’>https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen</a&gt;.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.