Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Ouderenmishandeling door mantelzorger neemt toe’

Ouderenmishandeling neemt toe omdat mantelzorgers steeds vaker overbelast raken. Dit zegt Ouderenombudsman Jan Romme in een interview met dagblad Trouw. Volgens Romme neemt de druk op mantelzorgers toe, nu ouderen met een lichte indicatie niet meer in een zorginstelling worden opgenomen.
‘Ouderenmishandeling door mantelzorger neemt toe’

‘Jonge ouderen moeten niet alleen voor hun kleinkinderen zorgen omdat de kinderopvang onbetaalbaar is geworden, ze verzorgen ook hun oude vader of moeder, moeten doorwerken tot hun 67ste en het liefst ook nog vrijwilligerswerk doen. Dat is onmogelijk. De limiet is bereikt’, licht Romme toe in Trouw.

Grote druk
Mantelzorgers hebben een lage weerstand door de grote druk waaronder ze staan. Ze slapen vaak weinig, en kunnen hierdoor minder geduld met hun ouder hebben. Romme in Trouw: ‘Een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen bijvoorbeeld gaat weleens over de grens. Vergeten op tijd medicijnen te geven, te moe zijn om nog een goede maaltijd te verzorgen of een oudere aan de stoel binden om een boodschap te doen.’ (Trouw)

4 REACTIES

 1. Leuk beste Jan C. Verpleeghuizen zijn dus volgens de opgesomde en ook geconstateerde feiten van Romme eigenlijk ……CRIMINELE organisaties . Met de huidige hittegolf zullen vele gehandicapte ouderen daar binnenkort geen last meer van hebben ? ? ?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik verwonder mij over het feit dat de heer Romme zomaar deze conclusie trekt. Wat is het verband tussen overbelast zijn en het te druk hebben en mishandeling?
  Is dat onderzocht en aantoonbaar bewezen? Geven mantelzorgers stuk voor stuk toe dat zij ouderen mishandelen omdat zij het even niet meer zien zitten? En waarom deze kwetsbare ouderen? Omdat zij een makkelijke prooi zijn omdat zij niets terug kunnen doen? Mishandelen moeders ook hun kinderen omdat zij het even niet meer zien zitten? Of werkgevers hun werknemers omdat zij te druk hebben? Ik vraag mij af waarop deze conclusie gebaseerd is. Of is het zomaar een theoretische plausibele aanname. Als dat zo is, moet je eerst eens goed nadenken voordat je zomaar deze aanname de publiciteit in slingert. Ik begrijp dat ook redacties en journalisten elke ongenuanceerde en niet goed overdachte uitspraak van personen mogen publiceren. Maar het zou van klasse getuigen, om daarbij ook bijgaande opmerkingen eens in de publicatie mee te nemen. Niet alles klakkeloos aannemen en als prachtige oneliner scoren.

 4. Zie hierboven: ‘Mantelzorgers hebben een lage weerstand door de grote druk waaronder ze staan. Ze kunnen hierdoor minder geduld met hun ouder hebben. Romme in Trouw: ‘Een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen bijvoorbeeld gaat weleens over de grens. Vergeten op tijd medicijnen te geven, te moe zijn om nog een goede maaltijd te verzorgen of een oudere aan de stoel binden om een boodschap te doen’.
  Reactie: in veel verpleegtehuizen is het HELAAS niet anders!!
  Als door mindere zorg thuis (door de overheid) de mantelzorger zich daar ook aan gaat bezondigen zou dat dramatisch zijn.
  Overigens is het moeilijk voor te stellen dat je degene die je zo lief is, dat je die slecht behandelt!!! Kan me niet voorstellen dat mijn dochter ooit in die situatie komt en als ze daar door de overheid ingebracht wordt — zoals ik moet geloven van Romme — is dat in en in triest.
  Maar dat geldt niet voor alle lieden die gewoon een of meer particuliere 24 uurs hulpen hebben; over nivellering gesproken

 5. Er wordt ook absoluut nergens rekening gehouden met het feit dat je van meerdere mensen mantelzorger bent. Ik ben van 5 mensen mantelzorger!! Heb mijn baan er aan moeten geven. Doe ook nog vrijwilligerswerk. Maar die fooi (=mantelzorgkompliment) krijg ik maar 1 keer, anders wordt het te duur voor de overheid. Of ik fraudeer misschien wel: voor € 200,–!! Omgerekend ongeveer € 0,06 per uur per persoon per jaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.