Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenspecialist moet onafhankelijk kunnen behandelen

Redacteur Zorg+Welzijn
Specialisten ouderengeneeskunde moeten een behandeling kunnen beginnen en vergoed krijgen, los van de zorgaanspraken via een instelling. De vereniging voor ouderenspecialisten, Verenso, pleit daarom voor aanpassing van het Besluit zorgaanspraken AWBZ.
Ouderenspecialist moet onafhankelijk kunnen behandelen

Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, heeft aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten voorgesteld om het Besluit zorgaanspraken AWBZ aan te passen. Op die manier kunnen specialisten ouderengeneeskunde ook los van de instellingen behandelingen doen. Voor verpleging, verzorging en begeleiding is dit door een recente wijziging van het Besluit zorgaanspraken al mogelijk. Hierdoor kunnen ook zorgverleners die niet in dienstverband werken zorg verlenen. Voor de functie behandeling is een gelijkwaardige regeling voor ouderenspecialisten aangewezen, aldus Verenso.

Dienstverband

Volgens Verenso kan de zorgspecialist door een eenvoudige wijziging van het Besluit zorgaanspraken gemakkelijker ingezet worden en daarmee kan de zorg voor ouderen verbeteren. De samenwerking tussen huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde moet worden bevorderd. De specialist kan zich thuis én in het verzorgingshuis richten op medicatieveiligheid, vroegdiagnostiek en preventie. Bovendien kunnen kwetsbare ouderen met een indicatie snel en direct een beroep doen op de specialist ouderengeneeskunde. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Verenso: ‘Kabinetsplannen bemoeilijken ouderenzorg’

De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Minister: Specialist ouderen mogelijk bij Zorgverzekering

1 REACTIE

  1. Logisch voorstel en past ook geheel bij de ontwikkeling van de SOG om extramuraal te gaan werken, maar Verenso moet haast maken. Deze staatssecretaris steunt Verenso maar het is onduidelijk of ze nog langer dan een half jaar aanblijft met de huidige ontwikkelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.