Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders autist eisen plek in instelling

Redactie Zorgvisie
De ouders van een 14-jarige autistische jongen staan vandaag dinsdag 6 juni voor de rechtbank in Arnhem. Zij eisen dat hun zoon onmiddellijk in een gespecialiseerd zorgcentrum wordt geplaatst.

De jongen heeft een indicatie voor het Leo Kannerhuis in Doorwerth, maar daar is een wachtlijst van vier tot vijf jaar. De advocaat van de 14-jarige, Anthony Wijnberg uit Groningen, eist dat de jongen binnen een maand de zorg krijgt waar hij volgens de AWBZ recht op heeft.vvv

Slaan, schoppen en bijten

Advocaat Wijnberg vertelt waarom het zo belangrijk is dat de plaatsing snel voltrekt: “De jongen is autistisch en vertoont ernstige gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Hij is agressief, somber en angstig. Als hij overprikkeld raakt, slaat, bijt en schopt hij erop los. Naast zijn autistische stoornis lijdt hij ook aan het ‘oppositional defiant disorder’ (ODD). Het is dus voor hem zelf, zijn ouders en omgeving, heel belangrijk dat hij op de goede plek zit voor behandeling.”

Kwart van geïndiceerde zorg

Op dit moment ontvangt de tiener een kwart van de zorg waarvoor hij is geïndiceerd door het CIZ. Hij heeft volgens de indicatie, die onlangs weer is vernieuwd, recht op 7 x 24 uur plaatsing in het gespecialiseerde Leo Kannerhuis. Hij staat sinds maart vorig jaar op de wachtlijst. Intussen verblijft hij in Dunamis, een instelling voor jeugdhulpverlening, die niet is ingesteld op behandeling van de jongen.

(ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.