Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Overhead jaagt kosten ketenzorg op

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraar Achmea is voor de keten diabeteszorg jaarlijks ruim vijf miljoen euro extra kwijt. Oorzaak is de integrale bekostiging die voor veel overhead bij huisartsen zorgt.
Overhead jaagt kosten ketenzorg op

Minister Klink heeft per 1 januari 2010 integrale bekostiging ingevoerd voor diabeteszorg en cardiovasculair risicomanagement. In dit systeem contracteren verzekeraars een hoofdcontractant, die het hele bedrag ontvangt voor de keten-dbc. Dat is een bedrag per patiënt per jaar. De hoofdcontractant, vaak een zorggroep die bestaat uit huisartsen, huurt weer onderaannemers in die betrokken zijn bij de zorg in de keten. Naast huisartsen zijn dat onder andere diëtisten, fysiotherapeuten, podotherapeuten, een laboratorium en medisch specialisten.

Integrale bekostiging

Volgens Achmea creëert het systeem van integrale bekostiging zijn eigen bureaucratie. Huisartsen verenigen zich in zorggroepen die de ketenzorg voor hen inkopen. Het optuigen van de zorggroepen tot inkooporganisaties leidt tot extra kosten, stelt Geert Groenenboom, manager zorginkoop Achmea. “Meestal bestaat zo’n inkooporganisatie uit een commercieel directeur en een medisch directeur. Hun inkomen en onderkomen moeten worden betaald. De zorggroepen moeten facturen gaan schrijven voor onderaannemers, waar dat voorheen via de verzekeraar liep. De zorggroepen moeten beleidsnota’s schrijven en juridische en financiële kennis inhuren. Ze hebben een accountant nodig die vaststelt of de cijfers deugen.”

Veel overhead in keten-dbc’s

Achmea had een eigen vorm van bekostiging van ketenzorg, waarbij huisartsen extra geld – een zogeheten koptarief – kregen voor samenwerking met andere behandelaars en het vastleggen van gegevens. De verzekeraar onderhandelde zelf met de onderaannemers. Volgens Achmea was dat een stuk goedkoper. Door de integrale bekostiging is Achmea per keten-dbc diabeteszorg – tussen de 350 en 400 euro – tachtig euro extra kwijt. De verzekeraar koopt jaarlijks voor circa 30 miljoen euro aan keten-dbc’s diabetes. Door de integrale bekostiging zijn de meerkosten circa vijf miljoen euro. Groenenboom: “Dat is zonde, want de kwaliteit wordt er niet beter van. De extra kosten gaan volledig naar overhead. Die maken twintig tot dertig procent uit van de prijs.”

Onredelijke tarieven keten-dbc’s

Groenenboom heeft sterk de indruk dat er onredelijke tarieven worden gevraagd voor keten-dbc’s, met name in de buitengebieden waar een andere verzekeraar de onderhandelingen doet. Een aantal verzekeraars betaalt volgens Achmea een exorbitant hoge prijs voor de keten-dbc COPD: 700 euro. Uit berekeningen van Achmea blijkt dat het ook voor 200 à 300 euro kan, afhankelijk van de inhoud van de keten-dbc.

Financiële risico voor huisarts

Als zorggroepen en verzekeraars niet tot een akkoord komen, koopt Achmea geen keten-dbc. ”Dan kopen we de zorg zelf in bij de professionals, zoals we dat al jaren doen.” Groenenboom begrijpt wel dat zorggroepen hoge prijzen vragen. Zij lopen in dit systeem risico om op te draaien voor meerkosten. “Dat risico willen ze afdekken met een marge. Bovendien is het voor iedereen nieuw. Het is wennen.”

Overhead onvermijdelijk

Marc Berg van Plexus, door het ministerie van VWS ingehuurd als projectleider keten-dbc’s, vindt dat het argument over toename van de overhead geen hout snijdt. In de bekostigingssystematiek van integrale ketenzorg zit volgens hem geen objectieve reden waarom het duurder zou worden. “Hoe je het ook organiseert, er gaat altijd tijd zitten in coördinatie, overleg en ict-ondersteuning. Het is aan de zorgverzekeraar om dat uit te onderhandelen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Marktwerking drijft zorgkosten op

Zorgverzekeraars willen ketenzorg zonder eigen risico

Bestuur doet te weinig met financiële rapporten

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En hierdoor weten poh-ers, die toch het overgrote deel van de zorg van de dbc’s verzorgen niet meer wanneer ze wel of niet moeten declareren en hoe. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Elke keer weer uitzoeken wie waar verzekerd is! Nog meer extra tijd ten koste van tijd voor de patient!!!

  3. Zusters aan de top.
    Die kopen niets voor al het gewauwel uit Den Haag en afspraken met zorgverzekeraars´
    Gewoon goede zorg voor de client .
    Dat scheelt heel veel belastingcenten voor werkend nederland .
    Nederland is doorgeslagen in een burecratiecultuur waar geen plek meer is voor het expertise van verzorgende en verpleegkundigen op de werkvloer

  4. Als Ervaringsdeskundige ( Diab.Type II ) verbaast het me niets. De Burocratie in de Zorg vinden de Zorgverzekeraars belangrijker, dan de Client. Ik zie het dagelijks – zelf werkzaam vanaf 1970 in de Zorg – het toenemen van de Burocratie en o.a. de DBC/DOT registratie.Het heeft allemaal te maken met Macht. De Zorgverzekeraars krijgen in de Zorg steeds meer Macht. Maken prijsafspraken met o.a. de Ziekenhuizen ; etc..Het levert voor de Client NIETS op !Je ziet steeds meer Clienten naar het Buitenland vertrekken voor Zorg. O.a. Azie ; Oost-Europa; etc..Zorgverzekeraars , ga eens aan de Slag voor de Client !

  5. Had Achmea voor minder dan de helft aan beheerskosten (zeg 2 mln) de hele keten zelf niet kunnen samenstellen en contracteren ? Waren het beheerskosten i.p.v. uitgaven en had je nog enige regie kunnen uitoefenen. Volgens is nu de geest uit de fles en geven de zorggroepen de regie niet meer af. Moet je nu geen krokodilletranen over huilen vind ik. Overigens was het sommetje dat de meerkosten in de 2e lijn zouden worden terugverdiend. Dus als Achmea 10 miljoen bespaart in de 2e lijn en minder complicaties kun je het ook een goede investering noemen.

  6. Dit artikel bevestigt hetgeen ik als ervaringsdeskundige ( patient, verzekerde en betaler van zorgfacturen )al lang observeer en bespreek met de betrokken leveranciers.In de zorgsector staat kwaliteit al lang niet meer bovenaan de prioriteitenlijst. Kwaliteit is wel zeker aanwezig bij de zorgverleners op de werkvloer.
    Maar zij worden gefrustreerd door de managers en de politiek.Bij systeemwijzigingen is de enige juiste doelstelling dat de zorg relatief goedkoper dient te worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.Als dat niet het effect is dan moet je niets doen en beginnen met goed te luisteren naar patient en “fulltime” zorgverlener. Ook in het EPD project legt minister Klink de accenten verkeerd. Immers Privacy gaat boven Kwaliteit.Terwijl het beschaafde principe is: Kwaliteit waarborgt het belang van alle betrokkenen. Keerzijde van dit principe is natuurlijk dat op misbruik van gegevens,dwz met schadelijke gevolgen, zware sancties staan.Mijn ervaring bij het gebruik van het privacy argument is dat daarachter verscholen gaat financieel gewin.Iedereen die betrokken is bij het veranderingsproces dient 1. kristalhelder aan te geven wat zijn belang is, maar ook 2. kenbaar te maken dat hij ook inziet wat het belang van de andere betrokkene is.

  7. In bovenstaand artikel is vergeten te vermelden dat er door mis communicatie op dit gebied (de afspraken lopen via veel burau’s en personen) fouten gemaakt worden die bij deze groep patienten met een wankele gezondheid crusiaal (kunnen) zijn, waarbij nog niet vermeld de overlast, door voor niets nuchter te zitten wachten en geen contact kunnen krijgen met de prikburau’s omdat deze hun gegevens niet kenbaar willen maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.