Overheid creëert overschot aan 5.000 basisartsen

De overheid negeert adviezen van het Capaciteitsorgaan en laat een stuwmeer aan basisartsen ontstaan. Doordat ziekenhuizen te weinig basisartsen als anios aanstellen, staat de kwaliteit van de vervolgopleiding tot medisch specialist onder druk.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Artsen in opleiding
Foto: Skynesher/Getty Images/iStock

De arbeidsmarkt in de zorg is zwaar overspannen. In schril contrast daarmee is het groeiende overschot aan basisartsen. Inmiddels zijn het er ruim 5.000. Bij ongewijzigd beleid groeit dat overschot door naar 7.000 basisartsen in 2036.

Te hoge instroom opleiding geneeskunde

Het overschot wordt vooral veroorzaakt door een te hoge instroom in de opleidingen voor geneeskunde. Het Capaciteitsorgaan raamt onafhankelijk de instroom van nieuwe geneeskundestudenten. Om te garanderen dat er voldoende medisch specialisten en huisartsen zijn, zijn er volgens het Capaciteitsorgaan jaarlijks 2.850 studenten nodig. Het ministerie van OCW laat er echter jaarlijks 3.050 toe. Dat is sinds 2012 zo.

0
3854

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.