Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheid ontevreden over regels arbeidsbeperkten

Redacteur Zorgvisie
Het banenplan voor arbeidsbeperkten moet worden aangepast. Dat stellen de werkgevers bij gemeenten, provincies, onderwijs, waterschappen, politie en ministeries. Ze vinden dat het aantal arbeidsbeperkten dat de overheid moet aannemen niet in verhouding staat tot de hoeveelheid die de marktsector in dienst moet nemen.
VGN-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt dagblad Trouw. Het Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO) vindt de opdrachten die de overheid en de marktsector hebben gekregen onevenwichtig. Volgens het banenplan voor arbeidsbeperkten moet de overheid in tien jaar tijd 25 duizend werkplaatsen vrijmaken voor mensen die vanwege een beperking niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. De marktsector moet 100 duizend banen creëren, maar daar werken dan ook acht keer zoveel mensen. Dat de sector niet acht keer zoveel arbeidsbeperkten in dienst hoeft te nemen, is volgens het VSO niet in verhouding.

Een doel voor arbeidsbeperkten
Het verbond vraagt daarom aan Gerrit Zalm, de informateur voor het nieuwe kabinet, om één doel te stellen voor beide sectoren, bijvoorbeeld 125 duizend plaatsen voor hen gezamenlijk. De markt en de overheid zijn volgens het VSO niet honderd procent van elkaar gescheiden. Zo heeft de overheid de afgelopen jaren een aantal taken die door mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen worden uitgevoerd, zoals catering en schoonmaak, overgeheveld naar marktpartijen. Dat betekent dat deze arbeidsplaatsen niet meetellen voor de overheid.

Arbeidsbeperkten meetellen in banenplan
Daarnaast vindt het VSO het niet terecht dat de markt tot 2026 krijgt om het aantal arbeidsplaatsen te creëren, terwijl de overheid het doel twee jaar eerder moet hebben bereikt. Bovendien worden arbeidsbeperkten die in dienst zijn twee jaar meegerekend in het banenplan, maar daarna niet meer. Het verbond vraagt Zalm om de mensen hoe dan ook mee te blijven tellen tot 2026.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.