Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheidstoezicht op zorgvastgoed van de baan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers wijzigt het wetsvoorstel dat de NZa in staat zou stellen om vastgoedtransacties te beoordelen. Aanleiding is het advies van de Raad van State.
1. stenen.fotolia.jpg
Fotolia

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer

Discussie in Eerste Kamer
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel in 2014 aangenomen. CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot diende toen een amendement in om artikel 18 in de WTZi in stand te houden en onder te brengen bij de NZa. Dit bleek in de Eerste Kamer tot veel discussie te leiden. Daarop is de Raad van State gevraagd onderzoek te doen. Omdat zorginstellingen zelf de risico’s lopen, ziet de Raad van State niet in waarom de overheid hier toezicht op zou moeten houden. Bovendien is beperking van zorginstellingen in hun vrijheid om vastgoedtransacties te plegen, in tegenspraak met Europese wetgeving.

Brancheorganisaties uiten kritiek
De zienswijze van de Raad van State is in lijn met de kritiek van een aantal partijen in de Eerste Kamer. Deze kritiek is ook naar voren gebracht door brancheorganisaties GGZ Nederland, VGN, Actiz, NVZ en Revalidatie Nederland. Zij merkten allen op dat de terugkeer van overheidsbemoeienis met vastgoedtransacties principieel in strijd is met de ingezette beweging om zorgaanbieders zelf verantwoordelijk te maken voor kapitaallasten. Bovendien zou het amendement van Bruins Slot uitbreiding van bevoegdheden voor de overheid betekenen: het zou zich ook uitstrekken tot koop- en huurtransacties.

Checks and balances
Schippers schrapt artikel 18 nu alsnog. Zij haalt aan dat zorginstellingen zelfstandige risicodragende private organisaties zijn en zelf verantwoordelijk zijn voor verantwoorde keuzes. De minister is bezig om samen met branche- en beroepsorganisaties betere checks and balances te organiseren in zorginstellingen. Daarnaast ziet zij voor verantwoorde vervreemding van vastgoed ook een belangrijke rol weggelegd voor financiers van zorginstellingen. Zij wijst op een clausule die hypotheekverstrekkers vaak in hun contracten hebben staan, namelijk dat zij goedkeuring dienen te verlenen aan de verkoop.

Dossier Scheiden wonen en zorg
Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.