Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Overschrijding specialisten veel lager dan 400 miljoen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De stijging van de omzet van medisch specialisten is veelminder dan de 400 miljoen euro waar het ministerie van VWS van uitgaat. Dat stelt de Orde van Medisch Specialisten op basis van eigen onderzoek.

Medisch specialisten hebben volgens het ministerie van VWS in 2008 voor 400 miljoen euro meer omzet gedraaid dan de twee miljard euro waar het budgettair kader zorg van uitgaat. Minister Bos van Financiën wil dat de specialisten de overschrijding van twintig procent terugbetalen, zo zei hij half april in het NOS Journaal.

‘Vervelend’

Maar volgens de Orde is de omzetstijging veel lager dan 400 miljoen euro. De Orde stelt dat sowieso 6 procent groei is geoorloofd vanwege landelijke afspraken, namelijk 3 procent volumegroei en 3 procent inflatiecorrectie. De resterende 14 procent komt voor het grootste deel voor rekening van foutieve compensatiefactoren van ondersteunende specialisten. Volgens cijfers van NRC Handelsblad, die zijn gebaseerd op berekeningen van DBC Onderhoud, zouden sommige ondersteuners hun inkomen hebben zien verdubbelen en verdrievoudigen. De Orde vindt dat de foutieve ondersteunerscompensatie zo snel mogelijk moet worden aangepast. DBC Onderhoud heeft lagere compensatiefactoren voorgelegd aan medisch specialisten, die ze nu op juistheid beoordelen. “En ja, dat is vervelend voor degenen die dat treft, maar ook zij wisten al die tijd dat het systeem niet goed zat”, aldus de Orde.

‘Problemen al in 2006 aangekaart’

De Orde wijst erop dat de problemen rond de ondersteunerscompensatie al in 2006 bij DBC Onderhoud en de Nederlandse Zorg autoriteit zijn aangekaart, maar dat die er geen prioriteit aan hebben gegeven. Bovendien lukte het toen niet om de juiste cijfers op tafel te krijgen. De foutieve compensatie voor ondersteuning verklaart echter niet de gehele omzetstijging. De Orde signaleert dat ook de omzet van de poortwachtspecialismen is gestegen, maar heeft daarover nog geen harde cijfers beschikbaar. Volgens de Orde heeft het ministerie 175 miljoen euro ingeboekt als korting door het uurtarief te verlagen. Waar Klink het resterende bedrag binnen zijn begroting gaat vinden, wordt pas duidelijk in de voorjaarsnota die binnenkort verschijnt.

Tegen verlaging van het uurtarief

De Orde is tegen verlaging van het uurtarief, omdat zo’n generieke maatregel ook specialisten treft die erop achteruit zijn gegaan. Bovendien vindt de Orde dat ingrepen pas mogelijk zijn als de werkelijke oorzaken zijn achterhaald. De cijfers van VWS zijn gebaseerd op de schadelastgegevens van enkele zorgverzekeraars. De enquête van de Orde is gebaseerd op de gedeclareerde omzetten van alle vrijgevestigde medisch specialisten per maatschap per ziekenhuis. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Orde: ‘Visitaties medisch specialisten openbaar’

Medisch Spectrum Twente screent specialisten

Loonexplosie voor klein deel medisch specialisten

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.