Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Overzicht epd-systemen in de ggz 2014: USER domineert

Mark van Dorresteijn
Het pakket USER van Impulse Info Systems domineert de markt. Maar liefst een kwart van de ggz-aanbieders gebruikt het. mijnQuarant van PinkRoccade Healthcare volgt op gepaste afstand. De strijd om de derde en vierde positie wordt gestreden door maar liefst vijf leveranciers. Dat komt naar voren in het epd/ggz-IS-overzicht van Jorrit Spee van de Zorginformatiegroep.
Overzicht epd-systemen in de ggz 2014: USER domineert
Premium

Met een verschil van 10

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. Dag Jorrit, dank voor je reactie. GGZ Kernformulier is inderdaad een succes. Uiteraard bieden wij onze partners graag een volledige oplossing, dus ook integraal op de verantwoording. We zijn daar echter bewust niet allereerst mee begonnen (niet zozeer corebusiness). Momenteel realiseert Novire echter op verzoek van haar partners wel degelijk aan de match met de landelijke gegevensstandaarden.

    2. Lees alle reacties
    3. @Novire: Het GGZ kernformulier PerspeKtief klinkt zeer interessant. Daar zou ik graag wat meer informatie over verkrijgen. Ik kan me wel vinden in je laatste zin. Ik vind echter wel dat een EPD-systeem meer moet zijn dan een tool voor het bijhouden van een dossier. Vrijwel alle EPD-systemen van nu combineren dossiervoering (het faciliteren van verantwoorde/methodische zorg) met productieregistratie en -declaratie (het verantwoorden van zorg).

    4. @mishadesterke: Je vraag ‘Is bekend hoe gebruikers deze systemen ervaren?’ is een hele boeiende. Zelf hoop ik in een volgende versie van dit overzicht dit soort informatie aan het overzicht te kunnen toevoegen. Begin 2015 lanceert de Zorginformatiegroep epdmeter.nl. Dit wordt een website waarop zorgprofessionals eenvoudig en anoniem kunnen aangeven wat ze van het EPD-systeem vinden waarmee ze dagelijks werken en in hoeverre het EPD-systeem ze helpt administratietijd te besparen. Wanneer genoeg zorgprofessionals hun beoordeling achter laten, kan een beeld worden afgeleid van hoe gebruikers de verschillende systemen ervaren.
      De markt van de vrijgevestigden heb ik in het onderzoek helaas niet goed kunnen onderzoeken. De website openzorg.net heb ik net voor de eerste keer bezocht en het lijkt me een prachtige tool om de keuzevrijheid van patiënten te vergroten.

    5. ErPowin, mishadesterke en Novire bedankt voor jullie reacties. Hieronder, verdeeld over 3 posts, mijn reacties.
      @ErPowin: Wellicht is het leuk om in de iGGZ eens te bespreken hoe we het GGZ-EPD overzicht nog waardevoller kunnen maken. Ik denk bijvoorbeeld aan toevoegen van FTE- of omzetinformatie per organisaties. Ook zou ik graag het overzicht met meer organisaties uitbreiden zodat niet alleen de leden van GGZ Nederland erin terugkomen, maar bijvoorbeeld alle GGZ-aanbieders met meer dan bijvoorbeeld 10 FTE.

    6. Ook het GGZ kernformulier PerspeKtief (idee is een co-creatie van St. PerspeKtief te Delft en Novire) is veelbelovend! Kernformulier is een unieke variant van een onderdeel van de Qsuite van Novire.
      Dit systeem is allereerst een methodisch instrument met behulp waarvan klanten en medewerkers een ander (keukentafel) gesprek voeren. Metingen van zelfredzaamheid, ambitie en urgentie (vragenlijsten van het CTOW) zijn geheel geïntegreerd in het systeem aan de hand van de 9 leefgebieden en/of de prestatievelden van de WMO.
      Ook komt Kwaliteit van Leven, Gezondheidswinst en de mate van Participatie op gestandaardiseerde wijze in beeld; uiteraard op basis van uitkomsten.
      Een ander interessant detail is dat er een gevalideerd denkmodel (Improvement Model) aan de inrichting van het totale systeem ten grondslag ligt. Een en al Kennis en Service by Software…
      Het electronisch dossier is uiteindelijk -oneerbiedig gezegd- slechts een logisch voortvloeisel van het methodisch instrument…

    7. Aardig overzicht dat een beeld schetst van een verdeeld landschap. Ik wil overigens benadrukken dat meer en meer de samenwerking wordt gezocht op het gebied van ICT, Architectuur en informatisering in gremia als i-GGZ, Referentiearchitectuur voor de GGZ (Domeinenmodel), samenwerkingsvormen rond e-health leveranciers, gebruikersverenigingen van bestaande aanbieders en het delen van nieuwe inzichten zoals GGZ Friesland die heeft op het EPD en de applicatieve ondersteuning daarvan. Maar het kan altijd nog meer samen!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.