
Speerpunten in het Pact voor Ouderenzorg zijn het signaleren en doorbreken van eenzaamheid bij ouderen, het realiseren van goede thuiszorg en ondersteuning en het verbeteren van de kwaliteit in verpleeghuizen. ‘Wij zijn blij dat Hugo de Jonge en andere partijen goede zorg als een gezamenlijke opgave zien’, reageert medeondertekenaar ActiZ.
Grote opgave
De ouderenzorg staat met de toenemende vergrijzing voor een grote, landelijke opgave. Momenteel telt Nederland zo’n 1,3 miljoen 75-plussers. Dit loopt op tot 2,1 miljoen in 2030. De vergrijzing heeft een grote impact op de inrichting van het toekomstige zorglandschap. Maar een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbreekt nog concludeert VWS. De Jonge ziet dat er veel in de ouderenzorg gebeurt, ‘maar samen kunnen we nog veel meer bereiken.’
Realisatie Pact voor Ouderenzorg
Zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven en andere betrokken organisaties gaan met het pact aan de slag. Allereerst willen zij hiermee de stijgende eenzaamheidstrend onder ouderen terugdringen. Dit willen zij realiseren door een landelijke coalitie tegen eenzaamheid met de lokale aanpak van gemeenten te verbinden. Daarnaast worden lokale coalities aangemoedigd de handen ineen te slaan voor structurele interventies met ouderen.
Ten tweede willen de partijen ouderen en diens mantelzorgers gepaste ondersteuning bieden, zodat langer thuis wonen mogelijk is. Zo’n 450.000 mantelzorgers voelen zich overbelast. Daarom maken de ondertekenaars zich sterk voor ondersteuning op maat voor mantelzorgers en verbeterde en vernieuwde vormen van respijtzorg. De schottenproblematiek mag daarbij geen enkele rol spelen, aldus de partijen. Liesbeth Hoogendijk, directeur van mantelzorgorganisatie Mezzo, is blij met het pact, dat een antwoord biedt op overbelaste mantelzorgers. ‘In het pact zien we aanknopingspunten die gemeenten stimuleren om respijtzorg te monitoren. Zo kan zorg beter aansluiten op de behoeften van zorgvrager en mantelzorger.’
Tot slot moet de verpleeghuiszorg verbeterd worden. Onder andere door te investeren in meer zorgmedewerkers en ruimte voor scholing en innovatie. Verenso vraagt de minister om verbinding te leggen tussen de in het pact apart benoemde programma’s Langer thuis, Kwaliteit van verpleeghuizen en het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg (2016). ‘Kwetsbare ouderen met complexe problematiek zijn alleen geholpen als de gehele keten is verbonden. Immers, een kwetsbare oudere kan alleen langer thuis verblijven als de zorg thuis goed is geregeld, als de expertise uit het verpleeghuis ook thuis beschikbaar is, als thuiswonende patiënten tijdelijk kunnen verblijven in een verpleeghuis en als de overgang van thuis naar opname in een verpleeghuis naadloos aansluit’, aldus Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen.
Actieprogramma’s
Het pact wordt in drie actieprogramma’s verder uitgewerkt, waarbij er afspraken worden gemaakt over verdere invulling en acties. ‘Het is belangrijk dat we de voornemens die in het pact staan, omzetten in concrete acties’, vertelt voorzitter ZN André Rouvoet aan Zorgvisie. Hij geeft aan dat zorgverzekeraars zich vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid graag inzetten voor toekomstbestendige ouderenzorg. ActiZ benadrukt dat het van belang is om de drie actieprogramma’s te laten aansluiten bij eerder gestarte initiatieven zoals de Arbeidsmarktagenda 2023.