Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt betaalt zelf voor weigeren arts

Mark van Dorresteijn
Patiënten die op het laatste moment de behandeling door een dienstdoende arts weigeren, moeten zelf opdraaien voor de extra kosten die dat met zich meebrengt. Als een patiënt echter op tijd aangeeft bijvoorbeeld alleen een vrouwelijke arts te willen, dan moet dat mogelijk zijn. Dat stelt minister Klink van VWS vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Patiënt betaalt zelf voor weigeren arts

Klink had de Kamer beloofd terug te komen op de vraag of patiënten artsen kunnen weigeren en of ze dan ook de extra kosten, bijvoorbeeld voor een ambulance, voor hun rekening moeten nemen. In acute gevallen is het redelijk dat een patiënt genoegen neemt met de beschikbare arts, vindt Klink. Kiest de patiënt toch voor een ander, dan zijn kosten voor hem of haar. Bij niet-acute zorg, kan wel met de wensen rekening gehouden worden, al is dat geen afdwingbaar recht. Ook in deze gevallen moet de patiënt betalen voor meerkosten als hij op het laatste moment een arts weigert.

Mannelijke of vrouwelijk arts

De minister wijst op onderzoek waaruit blijkt dat het geregeld voorkomt dat patiënten om een andere zorgverlener vragen, maar dat dit vooral te maken heeft met de wens om een mannelijke of vrouwelijke arts te hebben. Religieuze overtuiging, afkomst of leeftijd speelt bij die voorkeur minder een rol. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Zorgaanbieders weigeren niet-lucratieve cliënten

Cliënt mag alfahulp weigeren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.