Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt centraal? Voor 5,5 miljoen Britten een feit!

’s Werelds eerste patiënt-gestuurde elektronisch medisch dossier Patients Know Best (PKB) (www.patientsknowbest.com) is nu al beschikbaar voor 5,5 miljoen Britten.
Carepoint

“De patiënt staat bij ons centraal” is daardoor voor hen een feit en niet een goedbedoelde volzin in het jaarverslag van een zorginstelling.

Portaal achterhaald?
PKB ondervangt de vaak gehoorde klacht van de Patiëntenfederatie dat zijn/haar zorgverleners te weinig met elkaar communiceren. De reden is dat PKB rondom de patiënt is opgebouwd en van alle betrokken zorgverleners het dossier en de actuele aanvullingen daarop ontvangt.

Een portaal is meestal door een bepaald ziekenhuis opgezet en geeft slechts inzicht in het ziekenhuisdossier. De patiënt heeft echter behoefte aan een totaalbeeld. Een dossier dat in termen van Value Based Healthcare waarde heeft, moet dus ook de dossiers van huisarts, apotheker, andere ziekenhuizen en niet te vergeten zijn eigen toevoegingen bevatten. PKB kan nu al aan meer dan 100 wearables en apps koppelen. Een portaal van uitsluitend het ziekenhuis is dus een “Ziekenhuisportaal” en geen “Patiëntenportaal”

Ziekenhuisportalen achterhaald?
Ziekenhuisportalen zijn een nuttige eerste stap. Vooral voor die ziekenhuizen die nog geen ervaring hebben met het elektronisch delen van dossiers met patiënten. De patiënt echt centraal stellen betekent echter dat alle zorgverleners hun dossier met die patiënt delen. Consequentie daarvan is dus dat je als ziekenhuis ook meteen de tweede stap neemt en zorgt dat je klaar bent voor een echt Patiëntenportaal zoals bijvoorbeeld een PGO.

105 miljoen overheidssteun
De wet voor digitale inzage door de patiënt van zijn dossier bestaat al. Het ministerie van VWS verdient een pluim omdat naleving van die wet door zorgverleners met een subsidie van € 105 miljoen is ondersteund. 69 ziekenhuizen hebben van de regeling gebruik gemaakt.

Patientsknowbest nu ook in Nederland.
PKB is nu ook in Nederland beschikbaar. Daartoe heeft Zorg ICT-leverancier CarePoint Nederland B.V. met PKB een overeenkomst gesloten. In die overeenkomst is tevens CarePoint’s verantwoordelijkheid voor de Duitse markt vastgelegd.

Medisch Facebook?
In lekentermen wordt PKB ook wel beschreven als een medische variant van Facebook, maar dan beter beveiligd. Op de informatie in het dossier zit een dubbel slot. Behalve met een firewall zijn alle data beschermd via encryptie. Alleen de patiënt heeft de sleutel tot deze encryptie. Daarmee is het de patiënt die bepaalt wat hij deelt, met wie hij dit deelt en wanneer.
De patiënt heeft daartoe de keuze uit vier hoofddomeinen: Algemene, Sociale, Seksuele en Geestelijke Gezondheid. Het volledig waarborgen van de privacy is een primaire voorwaarde voor elk medisch dossier.

Opvallende ontstaansgeschiedenis van PKB
Grondlegger van PKB is de in Cambridge opgeleide Britse arts Dr. Mohammad Al Ubaydli. Behalve arts is Al Ubaydli zelf patiënt met een zeldzame aandoening. Bij zijn consulten bij de diverse zorginstellingen viel het hem op hoe slecht het gesteld was met de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners met onvolledige dossiers en onnodige diagnostische verrichtingen tot gevolg. Dit deed Al-Ubaydli beseffen dat de patiënt uiteindelijk de eerst aangewezene is om dergelijke informatie te beheren. Het optimale patiëntendossier hoort dan ook niet rond een organisatie gebouwd te worden en top down geïmplementeerd te worden, maar rond de patiënt.

Triple Aim: “Benefits Calculator”
Zorginnovaties komen bovenop en niet in de plaats van huidige oplossingen. Daardoor gaan de totale zorgkosten niet omlaag. De bekende valkuil van zorgvernieuwing. Het enig juiste uitganspunt voor zorgvernieuwing is dan ook de triple aim. Kwaliteit en gezondheid omhoog en zorgkosten omlaag. Een variant op VBHC.

PKB beschikt over een Benefits Calculator. Hiermee wordt op basis van de eigen input van de zorginstelling berekend of inderdaad de totale zorgkosten omlaag gaan.

Meer weten? http://www.carepoint.nl/pgo/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.