Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt gaat sneller op ict-gebied dan dokter’

Mario Gibbels
Zorgverleners onderschatten de vaardigheden van patiënten op ict-gebied. Vaak wil de patiënt dan ook meer met ict dan de dokter. Dat was een van de conclusies van het onlangs door Nictiz gehouden spitsseminar ‘De veranderende zorg rond chronisch zieken’.

Het vooroordeel is dat ouderen niets met ict hebben. Echter Reuma Hyves wordt bijvoorbeeld vooral gebruikt in de leeftijdscategorie van 40-50 jaar. En de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan een e-coachingprogramma voor diabetes was 62 jaar.

Zorgverleners onderschatten de vaardigheden van hun patiënten op ict-gebied, was dan ook de conclusie van Bart Brandenburg, arts en manager van het kenniscentrum Medicinfo.

Volgens Brandenburg en hoogleraar Cor Spreeuwenberg komt er een einde aan de paternalistische geneeskunde. Door de digitale revolutie wordt de patiënt ‘eigenaar’ van zijn ziekte en wordt de hulpverlener de coach die hem daarbij begeleidt. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.